Vauvan kanssa ulkomailla

IMG_9152 copy

Vauvan kanssa reissuun lähtö ei ole mikään este. Hidaste kyllä ja vaatii hieman miettimistä, mutta mie nyt muutenkin pähkäilen vaikka mitä. Stressi ja häsäily oli turhaa ja matka sujui huomattavasti paremmin vauvan kanssa kuin odotin. Tässä juttuja miten meidän ensimmäinen reissu sujui vauvelin kanssa:

Meidän reissu starttasi ajomatkalla Helsinkiin. Iltapesuilla laitettiin Eetulle jumpsuitti päälle ja nukutettiin pinnasänkyyn normaaliin aikaan n. klo 20.00. Lähdettiin ajamaan 22.00. Mietin ennen lähtöä olisiko järkevämpi nukuttaa suoraan turvaistuimeen, mutta selän takia päätettiin nostaa pikku-ukko istuimeen vasta kun lähdetään ajamaan. Pitkä ajomatka ei kuitenkaan ole pikkuisen selälle mukavaa, joten tämä ratkaisu oli järkevämpi. Eetu virkosi siirron yhteydessä hetkeksi, mutta uinahti onneksi nopeasti. Ajomatkalla pysähdyttiin kerran syöttämään poitsu ja jatkettiin matkaa.

Perillä oltiin jo 04 jälkeen. Check in oltiin tehty jo etukäteen netissä ja lento lähti vasta 06 aikaan, joten mitään kiirettä ei ainakaan ollut. Eetu heräsi auton pysähdyttyä ja hengaili innoissaan rattaissa.Olin pakannut puurohiutaleita mukaan joten pikkumies söi aamupuuronsa lentokentällä. Kylmänä tosin, mutta samaa tavaraa se on, oli kylmää tai ei.

IMG_5328

Lentomatka meni tosi hyvin! Eetu koisasi nousun ajan, eikä korvat vaivanneet kertaakaan lennon aikana. Laitettiin varmuuden vuoksi ennen nousua -ja laskua kuitenkin puuduttavia korvatippoja. Olisi pitänyt laittaa niitä itsellekin, miulla nimittäin meni korvat tosi kipeäksi laskun aikana.

Kentältä oli linja-autokuljetus hotellille joka kesti 40minuuttia. Kuumuus ja väsy alkoi vaivata pikkuista ja saimme nauttia ensimmäisestä julkisesta vauvan raivari kohtauksesta. Hyssyteltiin, pomputeltiin, annoin tissiä (eka kerta kun imetin julkisella paikalla!). Mikään ei tuntunut auttavan, mutta pysyin itse ihmeen rauhallisena. Olin nimittäin ennakkoon ajatellut, että kunhan Eetu saa raivarit ekan kerran julkisesti, menen ihan punaiseksi ja noloksi. Otettiin jumpsuittia reilusti auki, laitettiin ilmastointi kovemmalla ja johan huuto loppui.

IMG_8784

Linja-automatkoja tehtiin muutamia. Yleensä bussit oli tupaten täynnä, mutta ihmiset oli ystävällisiä ja päästivät miut vauvan kanssa istumaan. Kerran meillä oli tosin niin törppö kuski joka lähti yht äkkiä liikkeelle ennen kuin olin kerennyt istumaan. Heilahdin ja Eetun pää kopsahti johonkin :(. Sama törppökuski meinasi törmätä myös toiseen autoon! Istuin ja katsoin, että tiellä on henkilöauto pysähdyksissä odottaen pääsevän kääntymään. Linja-auto vaan ajaa ja ajaa, näytti oikeasti siltä, että nyt läsähtää. Kuski jarrutti juuri ennen henkilöautoa. Jäätiin melkein heti tuon kohtauksen jälkeen kyydistä pois ja jälkikäteen tuli melkein itku ja kauhea olo mitä olisi oikeasti voinut käydä. Seuraavalla linja-auto kyydityksellä olin ihan pelko perseessä. Muut kuskit oli onneksi asiallisia.

Linja-autoista puheenollen, niin reissun toinen huutoraivari kitinä tapahtui myös linkissä. Matka oli pitkä, melkein 3tuntia suuntaansa. Ymmärtäähän sen, että tököttäminen alkoi Eetua ärsyttämään, mutta alkoi itselläkin usko loppua kun kiti kiti kiti ja tiesin matkan kestävän vielä pitkään. Ei etukäteen tiedetty matkan kestävän niin pitkään, muuten olisi jäänyt se linkkamatka tekemättä.

IMG_8847IMG_5366

Ruokailu oli yksi asia joka mietitytti ennen reissuun lähtöä. Moni oli kertonut, että vauvalle ei välttämättä maistu ruoka kovin hyvin kuumuuden takia. Lisäksi kun minimiehellä oli vähän aikaa sitten en varmasti syö mitään ja huudan syöttötuolissa -vaihe päällä. Ruoka maistui kuitenkin ihmeen hyvin. Välillä oli kiukkuilua, mutta paljon vähemmän mitä kotona ollessa. Sormiruokailtiin naksuilla sekä erilaisilla hedelmillä. Eetu kehittyi huimasti sormiruokailuissa ja sitä pitää jatkossa treenailla kotona useamminkin. Välillä hotellin lattiat oli tosin täynnä kurkku slaisseja, mutta tekevälle sattuu. Vesi ei jostain syystä maistunut kovin hyvin. Imetin sitten useammin ja soseistakin saa nestettä, joten eiköhän nesteitä ollut ihan riittävästi. Ennen reissua en ollut ikinä imettänyt julkisesti, mutta nyt mie hinkittelin lentokoneessa, linja-autossa ja rantsussakin. Olin ihan yllättynyt miten minuu ei ahdistanut. Niin se aurinko tuo energiaa ja hälläväliä asennetta. Tuomas piti onneksi tosin vilttiä edessä, mutta silti oli se aikamoinen juttu miulle.

Ruokailujen rytmitys tuntui välillä hieman hankalalta, koska Eetu ei nukkunut päikkäreitä aina samaan aikaan kuin kotona. Syötettiin yleensä aamupuuro, 2x sosetta ja iltapuuro. Annoskoot eivät olleet aina mitään suurensuuria kun minille iski välillä kiukku, mutta tärkeintä oli että sitä ruokaa upposi. Plus sormiruokailu siellä täällä. Ruuat siis otettiin mukaan kotoa. Siivooja tosin heitti vahingossa meidän ruokapussin roskikseen, joten viimeiset päivät syötiin Kreikasta ostettua pöperöä.

IMG_5499 IMG_5500

Ruuat kannattaa ehdottomasti kantaa mukaan Suomesta! Hintataso vauvan ruuissa on ihan törkeä. Lihasosepurkki maksoi melkein 4€, puolet kalliimpaa kuin Suomessa. Hedelmäsoseet oli edullisempia, mutta siltikin kalliimpia kuin kotona. Korvike oli myös kalliimpaa. Vaippoja meidän ei tarvinnut ostaa, mutta hintataso niissäkin hiukan kalliimpaa. Paikallisessa marketissa oli niin Suomessa myytäviä merkkejä, kuin paikallisia. Ostettiin Nestlen sosetta, koska ei haluttu ottaa riskejä.

IMG_8978

Ruokailu hoitui niin, että toinen meistä piti Eetua sylkyssä ja toinen syötti. Jos oltiin käppäilemässä, niin poitsu istui rattaissa ja syötettiin siinä. Eetu söi mm. linja-autossa, lentokoneessa, Kreetan suosituimmalla nähtävyydellä ja tietenkin hotellilla.

IMG_5534

Hotellihuoneessa oli matkasänky, jossa Eetu koisasi yöunet loman ajan. Normaalisti Eetu herää usean kerran yössä ja joskus (viimeksi toissapäivänä) huutamaan tunnin päästä nukahtamisesta. Reissussa unet meni selkeästi paremmin kuin kotona. Oli pari yötä, jolloin mini heräsi vaan  kerran! Aamulla oli vähän what the fuck olo kun olin tottunut heräämään monta kertaa yössä. Nyt kotona aamuisin on väsyttänytkin kahta kauheammin kun Eetu heräilee taas paljon useammin.

IMG_5519IMG_8955

Kotona meillä on päiväunien suhteen suht säännöllinen rytmi: n. klo 10-12 ensimmäiset päikkärit ja toiset yleensä 15.00 maissa. Ensimmäisinä päivinä päikkärirytmi kääntyi persiilleen ja mini ei malttanut nukkua aamupäivästä kuin hetken. Päikkärit nukuttiin yleensä rattaissa, mutta parina päivänä tultiin hotellille Eetun lyhempien unien aikaan ja mini sai koisata matkasängyssä.

IMG_8800IMG_8778

Kuumuus oli Eetulle uutta, ihmeellistä ja välillä inhottavaakin. Pää suojattiin hatulla ja silmät aurinkolaseilla. Aurinkolasit ei kuitenkaan meinannu pysyä millään päässä ja Eetu sai niistä välillä hirveät raivarit, joten joka kerta ei laitettu niitä päähän. Rattaissa oli todella hyvä lippa, joka suojasi. Lisäksi meillä oli mukana vaunusuoja, jolla sai estettyä aurinkoa. Pitkät hihat + lahkeet oli se numero ykkönen. Välillä annettiin Eetun kuitenkin hengailla ilman housuja. Ei parissa minuutissa ne koivet kärähdä. Varsinkin rattaissa istuessa pöksyt ei ollut välttämättömyys, koska lippa suojasi niin hyvin. Apteekista ostettua aurinkorasvaa laitettiin pahimmilla helteillä jalkapöytiin, nenään, korviin ja käsiin.

IMG_9088

Vasta viimeisinä päivinä tajuttiin, että vaunujen istuinosa hiosti Eetun selkää. Mustat rattaat oikein imee aurinkoa, joten ei mikään ihme. Ratkaisu keksittiin laittamalla selkäosaan valkoinen harso. Toinen helteen helpottamiskeino tehtiin niin, että kasteltiin hattu vedellä joka viilensi kivasti natiaisen päätä.

Pakkaaminen onnistui vallan mainiosti. Kaikkea ei tarvinnut tai tullut käytettyä.Eetu ei ollut kipeä, eikä mitään nirhaumia tullut joten sinkkivoide + niistäjä jäi käyttämättä. Pitkähihaiset paidat oli epäkäytännöllisiä, koska ilman alla olevaa bodya maha vilkkasi heti, joten käytettiin paitaa vaan kerran. Kertakäyttö ruokalappua käytettiin tasan kerran joten sekin oli aika turha.

IMG_5396

IMG_5407

Käveltiin yhtenä päivänä vuoristoon pientä polkua pitkin jolloin rintareppu oli korvaamaton. Päivä oli onneksi silloin hieman viileämpi ja Eetu otti repussa unetkin. Oma viltti oli myös apu monessa tilanteessa ja toi turvaa jos uni ei meinannut muuten tulla. Rattaat oli ihan super hyvät, onneksi sisko lainasi niitä meille. Omat matkarattaat on sellaiset rimpulat ettei niillä pahemmin töyssyjen yli mennä. Vaunusuoja oli myös ehdoton, sillä sai suojattua auringon säteiltä.

IMG_9157 IMG_8810

Eetun lempparijuttu reissussa oli rannalla meressä läträäminen ja altaassa pulikoiminen. Merivesi on tosi suolaista joten ei uskallettu antaa poitsun kunnolla pulikoida, mutta tykkäsihän tuo jalkojenkin uittelusta.

Paluulento sujui yhtä raivaria lukuunottamatta mallikkaasti. Eetu teki tuttavuutta vieruskaverin kanssa, leikki muovipullolla (mihin niitä oikeita leluja ees tarttee :D), kiipeili ja nukkui.

Ajomatka tuli lennon päälle, eli pikkumiehellä tuli ikävän paljon paikallaan oloa. Eetu nukkui autossa onneksi pitkät unet ja mie sain selailtua blogeja.

IMG_5441

Olin tosi ylpeä meidän minimiehestä miten reippaasti hän oli matkan <3. Eetu oli oikea hurmuripoika ja lentosuukkoja ja mussutuksia sateli paikallisilta. Vauva on sopeutuvainen ja kun pitää tietyistä rytmeistä kiinni, homma menee varmasti hyvin. Reissussa ei tietenkään voinut tehdä kaikkea samalla lailla kuin ilman vauvaa, mutta se nyt on itsestäänselvyys. Romanttiset illalliset tapahtui hotkimalla ruoka mahdollisimman nopeasti kitusiin, jotkut päiväretket jäi käymättä ja rattaiden kanssa kulkiessa joutui aina hieman kikkailemaan. Se on kuitenkin pientä sen rinnalla, että oltiin koko perhe yhdessä ensimmäistä kertaa ulkomailla. Tämän jälkeen uskallan lähteä hyvin mielin koko konkkaronkan kanssa joskus uudestaan reissuun.

Oletko itse matkustanut vauvan kanssa ulkomaille? Miten meni ja missä kävit?

-Tiina

 

Tiina / Fit Fat Mama

12 vastausta artikkeliin “Vauvan kanssa ulkomailla”

 1. Olipa kiva lukea just tälläinen postaus! Uskaltaa itekin lähtee ulkomaille tuon minin kanssa! Itteeni eniten hirvittää just lentomatkat/bussimatkat, kun siellä ei paljon pääse minnekään karkuun huutavan vauvan kanssa. Mutta eiköhän minin saa rauhotettua aina jollain keinoin 🙂
  Täällähän oli myös viime viikolla noin 30 asteen helteet joka päivä, joten kuumuuteen tuli jo totuttua. 🙂

  Nyt eikun vaan suunnittelemaan reissua jonnekin hamaan tulevaisuuteen tai äkkilähtö jonnekin ihanaan paikkaan ens viikolle 🙂

  • Kiva et oli siulle hyötyy :)!
   Ihan ehottomasti eikun reissua suunnittelemaan vaan! Eetulleki oli pahinta just se paikallaan olo. Nyt varsinkin kun on oppinu kiipeilemään eikö malttaisi olla aloillaan 😀

 2. Huhhuh ku onkin toi purkkiruoka siellä kallista! Oliko toi Eetun matkasänky siis hotellin puolesta vai teillä mukana?=)

  • Hotellin puolesta :). Se maksoi 20€/viikko. Olisi ollut inhottava roudaa sänkyä mukana 😀

 3. Ihanaa kun teidänkin matka meni noin hienosti! Turhaan minäkin pelkäsin lähteä Espanjaan yksin tytön kanssa.:) Nyt oottelen jo innoissani heinäkuun Italian matkaamme!♡ Kolmen tunnin bussimatka…huhu!

  • Vauvat on onneks näköjään sopeutuvaisia uusiin tilanteisiin :). Kiva et siullaki meni reissu niin hyvin, luinkin blogistas siitä :).
   Oi että, Italiassa ois joskus itekki ihana käydä <3! Joo se linkkimatka oli kyl karsee.. kokemus sekin :D.

 4. Kiva postaus!! Mukava kuulla, että reissu sujui hienosti 🙂 Ja aivan ihania kuvia – sekä tässä että edellisessä kirjotuksessa!

  Me ei olla meijän vanhempien tyttöjen (nyt siis 14v ja 10v) vauva-aikana reissattu Tallinnaa / Tukholmaa pidemmälle – jotenkin aina ajatteli, et kuin hankalaa se muka on ja kuinka monta matkalaukullista tavaraa tulis ottaa mukaan 😀 Nyt voisin jopa harkita – vaikkei tämän meijän babyn kanssa ole vielä kyllä päästy edes sinne Tallinnaan / Tukholmaan astikaan 😉

  • Kiitos :). Miekin mietin ennakkoon kaikki maholliset kauhukuvat päässä, mut onneks kaikki menikin suht jouhevasti :). Tavaraa muksun kanssa tulee kyllä tosi paljo, mut vaatteet on onneks niin pieniä ja kevyitä.

   Koko konkkaronkka vaan matkalle, niihä se sanonta menee et matkailu avartaa :).

  • Nonin eli teijän mukelon sillon saman ikänen kuin Eetu nyt :). Mie oon käyny Mallorcalla joskus 8-veenä ja tykkäsin kyllä. Pari kaverii kävi siellä myös viime vuonna ja heki tykkäsivät 🙂

 5. Tosi hyvä postaus! Sain paljon vinkkejä ja apua tästä. Meillä 09/14 syntynyt tyttö ja toukokuun puolessa välissä lähtö rodokselle joten mahtava lukea juttua miten juurikin tuollaisen reilun 7kk ikäisen kanssa reissu on mennyt. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta