Unikoulu.

Aloitettiin n. kuukausi sitten unikoulu. Tarkoituksena oli jättää yösyötöt pois ja toiveena oli saada vihdoinkin nukuttua kokonaisia öitä. Ennen unikoulun aloittamista Eetu söi 1-2 kertaa yössä.

”Jos lapsella on vaikeuksia nukahtaa tai hän heräilee öisin, unikoulu kotona on turvallinen tapa yrittää muuttaa lapsen unitapoja. Kotiunikoulu sopii yli puolivuotiaiden lasten nukuttamiseen, jolloin lapsi jo pärjää yön ilman tiheää yösyömistä. Unikoulun tavoitteena on, että lapsi oppii nukahtamaan itse, ilman maitoa tai vanhemman apua.” -MLL

Nukuttaminen menee yleisesti ottaen ihan jees. Tosin nyt kun Eetu osaa nousta pinnasängyssä seisomaan, niin joskus nukutuksella hän ei meinaa malttaa nukahtaa, vaan tempoo itseään jatkuvasti ylös. Suurin ongelma on kuitenkin herääminen/heräily yöllä.

IMG_7262

Tässä kopioituna MLL:n sivuilta unikouluohje jolla lähdimme liikenteeseen:

Tassu-unikoulu

 • Laita lapsi sänkyynsä unisena mutta valveilla. Poistu. Jos lapsi itkeskelee, kuuntele, ennen kuin ryntäät paikalle.
 • Jos itku jatkuu tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti lapsen selän päälle. Pidä kättä paikallaan kunnes lapsi rauhoittuu, mutta älä anna hänen nukahtaa niin, että kätesi on selän päällä.
 • Jos lapsi ei rauhoitu tähän, silitä häntä tuntuvin, säännöllisin liikkein hartioista, selästä ja pepusta.
 • Jos tämäkään ei auta, nosta lapsi syliin rintaasi vasten. Silitä selkää. Kun lapsi rauhoittuu, laske takaisin sänkyyn. Pidä kättä hetki lapsen selän päällä. Älä anna lapsen nukahtaa syliin tai tassutukseen.
 • Toista tarvittaessa.

 

Noudatin muuten ohjetta, mutta tein tassutukset ja silityksen Eetun ollessa sängyssä, syliin en häntä ottanut. Ajattelin, että sylissä poika haistaa maidon ja suuttuu entisestään.

IMG_6768b

Ensimmäisenä yönä Eetu huusi ja nousi pystyyn n. 30min ajan, parina seuraavana n. tunnin ajan. Siitä eteenpäin oli jopa ihan todella hyviä öitä: Eetu saattoi herätä kerran n. 4.00 aikaan ja kun tutti tökättiin suuhun, hän nukahti heti. Oli niin ihanaa kun olin vapaa! Ei tissiä suuhun, tutti riitti. Sain itse nukkua ja Tuomaskin hoiti monta yötä. Hän nimittäin herää önähdyksiin helpommin, itse herään monesti vasta sitten kun Eetu huutaa. Jännä juttu sinällään, kun monesti homma menee päin vastoin ja jotkut miehet nukkuvat vaikka pommi räjähtäisi vieressä.

Ookoo vaihetta kesti pari viikkoa. Ja juuri kun olin kerennyt hehkuttaa helpompia öitä, homma levisi taas käsiin. Note to self: älä ikinä hehkuta mitään. No tosin eipä onnistu miulla kun innostun ja hehkutan niin helposti.

IMG_6981

Eetu alkoi heräämään ja huutamaan ihan helkkaristi. Poika nousi ja nousi ja nousi pystyyn jatkuvasti. Ei pysynyt sängyssä kyljellään ei selällään eikä mahallaan. Ei siinä paljon hipsutukset auttanu. Yritin kapaloida peittoon, ei auttanut. Huuto vain jatkui. Edestakaisin ramppaamista huudon kera kesti ja kesti. Tuomas joutui menemään alakerran sohvalle evakkoon, kun eihän siinä huudossa nukkumisesta mitään tullut. Joinakin öinä jatkoin tappelua niin pitkään kunnes mini nukahti, mutta joinakin öinä imetin, kun tuntui siltä että aivosolut poksahtaa päässä. Välillä piti mennä toiseen huoneeseen hokemaan perkelettä ja hengähtää hetki.

Silloin kun olin tissitellyt, Eetu oli aamullakin iloisempi. Niinä aamuina jolloin nukutus oli tapahtunut huudon säestämänä, Eetukin oli kiukkuisempi.

IMG_7259b

Univaje tekee mini-ukkelin ja isomman ukkelin ihmishirviöksi, joten viime aikoina olen suosiolla imettänyt sen kerran yössä. Yleensä Eetu herää n. 4-5 aikaan eli tissittelyn jälkeen nukkuu sen pari tuntia kunnes herätään aamupuuhiin.

En tiedä miksi yöt kääntyi huonomaan suuntaan, varmaan joku vaihe vol.miljoona. Tekee hampaita, ei malta nukkua kun on oppinut liikkumaan tai mikä lie yleinen v*tutus.

Ehkä mekin saadaan nukuttua kokonaisia öitä sitten siinä vaiheessa kun Eetu menee kouluun. Sitä odotellessa.

Muita jotka ovat kokeilleet unikoulua? Millä metodilla teit ja menikö pitkään kunnes auttoi? Minkä ikäisenä muksusi lopetti yösyönnin?

-Tiina

Tiina / Fit Fat Mama

18 vastausta artikkeliin “Unikoulu.”

 1. Mimi lopetti itse yösyömisen 9 kk iässä. Söi siihen saakka kerran yössä. Välillä on jaksoja ku hampaita tulee jne nii heräilee ei kyll syö mut sit taas kohta helpottaa.

  • Teillä on menny sit helposti jos ennen sitäkin on vaan kerran syöny :). Me vieläkin odotellaan et Eetulle tulis edes ensimmäinen hammas :D.

 2. Kyllä, mäki alotin unikoulun kun Oliver oli 8kk vanha, jos oikein muistan. Meni 2 yötä ja hän nukkui sen jälkeen kokonaiset yöt. Mutta se ei kauan kestänyt, ja herra sai lisää hampaita ja nyt.hän on joka yö vikissy ja kitissy tunnin välein yöllä, huoh. Tiedä sitten mitä yhtäkkiä tapahtui. Kyllä hän toissapäivänä nukkui 21:30-06-9:30.. mutta heti kun hän tuli kotiin niin hän heräsi koko ajan… :/ en tiedä onko hampaita vai pitäiskö mun taas aloittaa unikoulua.. -.-

  • Unikoulu on sitten tosi hienosti tepsiny teille :)! Plaah, inhottavaa nuo tekee hammasta/tai mitä lie tekeekään-vaiheet :/.
   Toivottovasti Oliver palaisi nopeasti entiseen hyvään yörytmiin

 3. Me pidettiin unikoulu pojan ollesssa 7,5kk (eli siinä samalla siis lopetettiin ne yösyötöt) – ajateltiin että oisi pidetty tassumenetelmällä, mutta ei oikeastaan päästy ikinä tassuttelemaan asti – aina riitti pelkkä tutin nosto. Tilanne helpottui kolmannen yön jälkeen ja sen jälkeen poikaan ei tarvinnut öisin enään reagoida vaan lapsi ymmärsi jatkaa unia ilman apujakin.

  Kuulostaa ihanan helpolta – toki, mutta sitten meillä herättiin kuudelta joka ikinen aamu, siihen asti kunnes vaihtui talviaikaan ja poika rupesi heräämään viideltä – joka päivä! Me melkein jouduttiin uudestaan unikouluttamaan hampaiden tullessa, poika teki kuusi hammasta putkeen ja ei todellakaan kivuttomasti ja yöthän siinä eniten osumaa otti. Tutin jäätyä pois 13 kk:den iässä alkoi aamuheräämisen myöhenemään vasta. Nyt sitten on enempi sääntö kuin poikkeus että aamut alkaa joko 7 tai puoli 9. Mä aloin pohtimaan, että haittasikohan mahdollisesti tutin tippuminen sitten poikaa aina – ja heräsi liian aikaisin aamulla etsimään tuttia ja virkeni liikaa siinä rytäkässä.

  Heti kun tapahtuu pienikin muutos edes jossain, näkyy se heti meidän öissä. Muuton jälkeen poika heräili 03:20 pari päivää ja oli vahvasti sitä mieltä että nyt alkoi aamu. Musta on kehkeytyny kauhea kermaperse noiden hyvien öiden suhteen – kun on niin tottunut siihen, että lapsi nukkuu yönsä häiriöttä – ja sitten tuleekin yksi huonompi yö, niin heti oon hiuksia halkomassa. 😀

  • Meillä oli 7,5kk iässä unet muistaakseni tosi katkonaisia ja syötinki useasti yöllä… en vaan sillon tajunnu kokeilla unikoulua :/. Hienosti teillä on onnistunu jos kerran pelkkä tutin laittaminen on auttanu!

   Joo noi kuuden herätykset on kyllä sieltä ja syvältä… Eetu monestiki herää niihin aikoihi, mutta yleensä onneks syötön jälkeen nukahtaa vielä uudestaan hetkeksi.

   Itellä oli sama, että kun kerkesi tottua parempiin öihin ja ne sitten huononikin, olin ihan käpynä :D! Toivottovasti teilleki yöt alkaa paranemaan, eikä huononisi aina jonkun vaiheen osuessa kohdalle :)!

 4. Heh, olen tänne ennenkin kommentoinut. Meillä näköjään vauvat puuhailee kaiken peräjälkeen. Siis että ensin meillä, ja kohta sinä kirjoittelet ihan samaa teidän pojasta 🙂 Meillä tirppa siis täytti juuri 10kk. Nukkuu kainalossa, koska itse en jaksa ravata pinniksen vieressä laskemassa alas. Meillä nyt tätä vastaavaa nousemishässäkkää takana 1,5kk, tuli sen myötä, kun neiti alkoi treenaamaan kävelyä. Nyt ku kävely alkaa olla vanhainaikainen juttu, on yötkin rauhoittuneet hieman tuon yö liikuskelun kannalta, mutta nyt tehdään lisää hampaita ja siihen kuuluu sellainen yöllinen kitinäitku. Olen myös lukenut, että tässä vaiheessa vauvoille tulee joku ihme äitinkaipuu myös öisin ja heräävät vaan itkemään ns ikäväänsä. Ehkä nämä rakkaat nukkuvat sitten, kun pitäis herätä aamulla aikaisin (eli tarhaan mennessä tai kouluiässä) 😉

  • Kiva vaan että kommentoit :)!

   Aijaa, haha, meillä on sitten aika samis-vauvat :D. Mie otan joskus Eetun meidän keskelle nukkumaan, mutta yksin en enää pojan kanssa uskalla nukkuu ettei tipu sängystä :/. Nouseminen on meillä vieläkin in..plää. Tosin nukutukset on menny nyt hyvin *koputtaa puuta*.

   Tuo äidinkaipuu vois pitää paikkansaki, ainakin päivällä Eetu on välillä tosi paljon miun perään.

   Tarhaa tai koulu-ikää odotellessa :D!

 5. Meillä Lilian herää tällä hetkellä kerran yössä 3-4 aikoihin ja annetaan maitoo sillon kaikkien unien turvaamiseksi. Jos annettas maitoo tai ei mitään menis loppu yö pyörimiseksi ja huudoksi. Ja ei tuo kerran yöllä herääminen tunnu enää missään, kun siihen on niin tottunu. Toki oishan se kiva joskus nukkua koko yökin putkee, mutta ehkä sitten tosiaan kun Lilian menee kouluun 😀

  • Joo toisaaltaa tää kerran yössä herääminen tuntuu luksukselta kun ennen heräili vähintää 2-3 tunnin välein :D. Mutta oon silti kade niille vanhemmille joiden muksut nukkuu koko yön 🙂 :D.

  • Meillä Eetu on nukutettu alusta asti omaan sänkyyn, välillä oon ottanu sitten viekkuun nukkumaan. Kiitos kommentista ja tsemppiä teille harjotteluun 🙂

 6. puolivuotiaana tytöllä oli kausi, jolloin heräsi varman tunnin-kahden välein öisin,mutta meillä loppui aikoinaan yöherätykset kuin seinään, kun 7kk iässä siirrettiin pirpana omaan huoneeseensa nukkumaan.alusta asti oli nukkunut omassa sängyssään, joten se oli tuttua ja turvallista, ja kun äitin maitobaari ei vieressä tuoksunut, malttoi nukkua koko yön, jopa 14h unia 😀

  • Ohooo 14h, nyt oon kade :D! Meillä Eetu nukkuu vielä samassa huoneessa kun me. En jaksa rampata edestakaisin hänen ja meidän huoneen välillä. Pitää siirtää sitten kuhan yöt on vielä parempia :).

 7. Meillä unikoulua takana nyt viikko. Hyviä tuloksia jo, toivottavasti ei tuu takapakkia. Meillä mies hoitaa kouluttamisen nyt kun on lomalla. Häneltä poika ei vaadi maitoa, joten nukahtaminen ja rauhoittuminen yöllä käy nopeasti. Imetän 6 aikaan aamulla niin saadaan vielä nukkua pari tuntia.

  • Teillähä menee hyvin, toivottovasti jatkuukin samanlaisena :)! Eetukin joskus rauhottuu nopeemmin kun Tuomas on hoitanu yöt..nyt ei vaan pysty kun sen pitää herätä aikaseen töihin :/.

 8. Mä liputan myös tuon oman huoneen puolesta. Meillä yöt muuttuneet todella paljon helpommiksi, kun muutimme pojan 8kk ikäisenä nukkumaan omaan huoneeseen. Sitä ennen hän saattoi pahimmillaan herätä tunnin välein. Nyt hän herää enää harvoin kertaakaan, ikää nyt vajaa 10 kk. Sekä äiti, että poika ovat sitten päivällä ihan eri moodissa kunnon yöunien jälkeen:)

  • Just puhuttiin tänään, että kokeillaan huoneen vaihtoa parin viikon päästä kunhan Tuomas jää lomalle. Jänskättää kyllä, että joutuuko ramppaamaan edestakaisin huoneiden väliä ja tuntuu toisaaltaan myös hieman haikealta: miun pieni poika toisessa huoneessa 🙁 :D.

   Toivottovasti meille tepsii yhtä hyvin ku teille :)! Teen sitten postauksen miten muutto meni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta