RUOKANATSI ja ylpeä siitä!

Nykypäivänä kun terveellisyyttä rummutetaan joka puolella, on todella hämmentävää miten siitä huolimatta niin monet ihmiset syö niin huonosti. Varsinki se ihmetyttää miten niin moni LAPSI syö ihan mitä sattuu. Ja keitä siitä voi syyttää? Vanhempia.

Olen aikamoinen kauppakassi kyylä ja tykkään katsoa kaupassa muiden ostoksia. Varsinkin lapsiperheissä käytetään TODELLA paljon eineksiä ja kaikenmaailman sokerihöttöä mikä on mielestäni ihan järkyttävää.

RUOKANATSI

Joten kun mediassa oli sokerikohu valloillaan ja ravintotietoisia vanhempia kohtaan hyökättiin, näin punaista. Siis mitä hemmettiä? Mitä pahaa siinä on, jos Äiti haluaa pitää huolta siitä, että hänen lapsensa syö terveellisesti?! Sen sijaan heitä haukuttiin natseiksi ja heidän valintojaan kyseenalaistettiin. Vanhemman perustehtäviin kuuluu huolehtia jälkikasvunsa ravitsemuksesta joten miten millään logiikalla siinä on jotain pahaa kun vanhemmat on kiinnostuneita ravintoarvoista?

”Ei se syö jos ei ole makeaa”. ”Ei se syö kasviksia”. No mistäköhän sekin johtuu? Ei ole ihmekään kun on niin paljon karkkihyllyllä huutajia ja niitä, jotka eivät muka syö normaalia ruokaa kun lapset tungetaan täyteen kaikenmaailman sokeria täyteen pienestä pitäen. Lapsilla on luontainen tykkäys syödä makeaa ihan Mamman nännistä tai kaupan nannista asti. Myös muut maut on tärkeitä opettaa. Ei mikään ihmekään jos niin monen lapsen ruokavalio on yksitoikkoinen, kun heille ei muuta makua opeteta ja mennään aina sieltä mistä aita on matalin.

Kun olimme tutustumassa päiväkotiin, tein selväksi ettei Eetu syö sitten mitään piilosokerihuttua. Listat on täynnä kiisseleitä, ohukaisia ja jäätelöä. Niiden sijaan Eetu syö hoidossa leipää ja hedelmää. Hoitotäti sanoi, että isommille lapsille annetaan ruokailuun hedelmät automaattisesti, mutta pienten ryhmään ei. He käyvät aina erikseen Eetulle keittiöstä hedelmän. Mikäköhän logiikka siinäkin on, että isommille annetaan terveellinen vaihtoehto automaattisesti ja pienille ei? Pienestä pitäenhän opetetaan ruokailua ja ravitsemusta. Ravintoloissa lasten annokset on monesti pitsaa tai pastaa. Yhteiskunnassa taitaa yleisestikin ottaen olla jotain mätää mitä tulee lasten ruokailuihin kun tarjonta on niin surkeaa. Lapset voi hyvin pitkälti syödä ihan samaa ruokaa kuin aikuisetkin!

fitfatmama

Eetu syö samaa ruokaa kuin me ja samalla ajatusmallilla. Ei mitään lahjontaa kauppareissun jälkeen karkkipötköillä. Kasviksia aterioilla, ei piilosokeritörkyjä. Herkku herkkuna ja ruoka ruokana. Silloin tällöin ja semimäärät on meidän ideologia mitä tulee lapsen herkkupolitiikkaan. Eetun elämä ei ole millään lailla huonompaa kuin niiden jotka vetää sitä jätskiä välipalaksi. Sen sijaan hän saa enemmän ravintoaineita kasvua varten. Herkuttelu on toki sallittua välillä, mutta järki päässä. Roiskeläppäpitsoja tai hampurilaisia ei syödä, joten ei tungeta niitä lapsellekaan. Tehdään usein iso satsi ruokaa kerralla joka riittää moneksi päiväksi. Oma tekemä ruoka on huomattavasti terveellisempää ja siitä tietää ettei ainesosat ole kaavittu tehtaan lattioilta. Niin kuin esim. valmis jauhelihapullat on lihan kaltaista ainetta, ripelihoista tehtyjä ällötyksiä.

Silloin tällöin meidänkin ruokalistalta löytyy esim. kalapuikkoja tai nakkikastiketta, mutta niidenkin seurana on aina kasviksia. Jauheliha on 23%:sta, koska se on halvempaa. Kaadetaan siitä rasvat pois. Käytetään pakasteita ja ”vesikasviksia” tomaattia sekä kurkkua. Ei olla mitään yyber ituhippejä jotka käyttää luomua, eikä syynätä jokaista ravintosisällystä hullun kiilto silmissä. Terveellisyys ei meillä mene yli eikä se ole mikään uskonto, mutta haluanko opettaa lapselleni terveellistä ruokavaliota enkä tunge häntä täyteen mössöjä, kyllä.

Karkki tai suuret määrät sokeria ei vaan kuulu lapselle. *80% suomalaisista lapsista syö liikaa sokeria ja Eetu kuuluu siihen 20%.*lähde

Kukaan ei kuole siihen, jos syö silloin tällöin einestä, vetää sokerillista välipalaa tai käy vaikka mäkkärissä. Ei missään nimessä. Mutta jos sen tyyppistä epäterveellistä ruokaa viljellään lapsen ruokavalioon pienestä pitäen ja jatkuvalla syötöllä, siinä ei ole mitään järkeä.

Maistoin kakkua
Maistoin kakkua
Mutta kyllä terveellinenkin on hyvvää!
Mutta kyllä terveellinenkin on hyvvää!

Eli kyllä. Olen tarkka siitä mitä lapseni syö ja en häpeile sanoa sitä. Tämä herättää itsessäni niin voimakkaita mielipiteitä, että postaus on kirjoitettu kärkkäästi -niinkuin tiedätte edellisistäkin avautumispostauksista.  Jos (kun) joku vetää tästä hernemaissit nokkaan, niin sitten vetää.  Sanokaa natsiksi, mutta olen helvetin ylpeä natsi.

 

Mielipiteitä. Mitä mieltä olette lasten ravitsemuksesta? Onko se teille tärkeää vai hällä väliä?

 

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Tiina / Fit Fat Mama

69 vastausta artikkeliin “RUOKANATSI ja ylpeä siitä!”

 1. Samoilla linjoilla mennään! Niin mukava kun meidän poika tykkää tuoreista kasviksista ja hedelmistä. Itse tehdyt ruuat ovat kyllä maistuneet hyvin vauvasta asti! 🙂 Tämä on varmasti sellainen aihe joka aiheuttaa sitä ns. ”äitiensotaa”. En arvostele kenenkään tapoja ruokkia omia lapsiaan, mutta meillä vauvan ja lasten ruuat valmistuu omassa keittiössä. Tämä on meidän linja, josta halutaan pitää kiinni. Kun ruokaa valmistaa isomman satsin kerralla pakkaseen asti, se helpottaa kyllä paljon 🙂

  • Äidit tappelee kyllä vaikka sun mistä, se on tullu huomattua :D. Ruoka ja ravitsemus varmasti yksi kärki aiheista.

   Tosi hyvä että opetatte pienestä pitäen syömään kasviksia :)!

 2. Olen tarkka siitä mitä lapseni syövät, etenkin nuorimmaisen syömisestä joka on nyt 9kk ikäinen, vaikka appivanhempien mielestäni olen varmasti erittäin typerä kun en viikonloppuna antanut lapselle pullaa ja karkkia kun sisko ja serkutkin saivat..pääruokana kun on kuitenkim vielä tissimaito ja olisi kai edes kohteliasta kysyä saako meidän lapsille antaa :/

  • Varsinkin vanhemmat ihmiset tuntuu monesti vähättelevän lasten terveellistä ruokavaliota :/. Heidän lapsuudessaan ei terveellisestä ruuasta varmaan pahemmin puhuttu joten luultavasti vanhan kansan peruja sekin.

   Ei 9kk ikäiselle missään nimessä herkkuja hertsimaleeri, ihan oot oikeessa!

 3. Yks asia mitä mä kummastelen, on juurikin tuo koulu/päiväkotiruoka. Käsittääkseni eineksiä syöttäviä vanhempia kuitenkin paheksutaan, mutta sitten ja koulujen ja päiväkotien ruokalistat on täynnä kaiken maailman einespullia ja -pihvejä ja kebakkoja sun muita!! Eikös se einesruoka olekaan yhtä paha jos sitä syötetään laitoksessa eikä kotona?!? Luulis, että sen kouluruuan nyt ois erityisen tärkeää olla terveellistä, kun sitä kuitenkin lähes poikkeuksetta syö _kaikki_ lapset, niin saisivat sitten edes koulussa kunnon ruokaa nekin jos eivät kotona saa! Mutta juu, raha kai se ratkaisee.

  • Eetun päiväkodin ruokalista näyttää välipaloja lukuunottamatta hyvältä, tosin eihän niistäkään voi olla varmuutta miten ne on valmistettu :/.

 4. Täällä on toinen ruokanatsi. Lapsi ei tuu saamaan mitään sokerillista alle 2 vuotiaana (jos vaan minä pystyn vahtimaan 😀 ). Ei pullaa/keksiä/jogurttia yms. Siis ei mitään missä on lisättyä sokeria. Hedelmiä kohtuudella. Ei oo syönyt mitään einestä ikinä, tykkään laittaa itse ja otan omia eväitä mukaan tarpeen mukaan. Ihmetystä tämä aiheuttaa, mutta me vanhemmat päätämme mitä lapsi syö. Ite en tuputa omia näkemyksiä muille ja toivoisin ettei minunkaan näkemystä kummeksuttaisi ja vähäteltäisi. Aika tiukalla kädellä saa puuttua siihen mitä lapselle ollaan tarjoamassa. Minusta on vaan niin turhaa mättää pienelle lapselle herkkuja, joka ei niitä varsinaisesti osaa pyytää, tarvitsemisesta puhumattakaan. Tiedän olevani aika tiukka asiassa, mutta mielestäni en aiheuta lapselle haittaa vaan päinvastoin 🙂

  • Nimenomaan! Tarkalla touhulla ei todellakaan aiheuta lapselle haittaa vaan päinvastoin. Terveellisestä ruuasta saa kasvua varten tarvittavia ravintoaineita. Ei paljoo pullastaa saa vitamiineja yms :D.

   Mie en oo niin ehdoton, Eetu saa myös silloin tällön herkkuja, mutta pienessä määrin ja mie haluan olla se joka päättää mitä lapseni syö. Vaikka mieskään ei halua Eetulle överisti herkkuja todellakaan, niin mie oon se tarkempi natsi asiassa. Hyvä sie :)!

 5. Olen samoilla linjoilla kanssasi. Itseäni en pidän ruokanatsina, vaan ajattelen terveellisen ruoan olevan normaalia arkiruokaa. Syksyllä lasten päiväkotiin meno hirvittää välipalaloja ja jälkiruokia ajatellen. Pitänee ottaa asia puheeksi päiväkodin kanssa ennen hoidon aloitusta. En haluaisi, että lapseni oppii syömään sokeria joka päivä, kun ei sitä kolmen vuoden aikana kotonakaan ole oppinut.

  • Kannattaa heti alussa tehdä selväksi sokerikantasi liittyen välipaloihin :). Mie sanoin heti ekalla kerralla ja myöhemmin tarkensin hieman ajatuksiani. Tuntui toisaaltaan valittavalta, mutta itsehän Äitinä saan päättää mitä lapseni syö ja tarkkuus on vaan hyvästä :).

 6. Hmm. Mie ajattelin olevani tarkempi siitä mitä Aisla syö. Olen kuitenkin osottautunut aika rennoksi. Meillä tarjotaan paljon kasviksia ja hedelmiä kuitenkin (joita neiti ei syö, kun on niin nirso ollut aina), mutta kylässä olen kyllä ihan keksiä ja pullaa antanut, kunhan ruoka on syöty. Leipää tuo vetelisi ja riisiä/pastaa. Luotan siihen, että sellainen keskitie on hyvä. Paheemme on murot, joita toi vetelisi mieluusti, mutta ei kyllä aina anneta. Jotain täysjyviä ne on, mutta sokeriahan niissäkin on 🙁 Mutta ei meillä olla kyllä vielä mitään karkkeja/suklaata/sipsejä maisteltu ollenkaan. Kuivattuja, sokeroimattomia, hedelmiä ja semmoisia herkutellaan sitten 🙂

  • Hehe, mie taas oon ehkä tarkempi kun mitä ajattelin olevani :D. Kultainen keskitie on kuitenkin melko jees, maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

   Meillä ei oo ikinä muroja kun ei itekää niitä syyä :). Myslia ollaan joskus syöty ja siinäkin katottiin lähes sokeriton versio. Niissäkin oli ihan hurjia eroja kun vertailin tuoteselosteita

 7. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus Tiina!

  Oon sun kanssa ihan samoilla linjoilla, vaikka itellä ei vielä lapsia olekkaan. Menettelisin varmasti aivan samalla tavalla, jos olisi 🙂

 8. Aijai, homma on helppoa kun muksuja esim yksi tai kaksi. Ja vielä kun ovat pieniä. Isompana terveelliset vaihtoehdot menee uudelleen arvioitavaksi ja muista otetaan mallia. Lasten synttärit esim pahimpia. Siellä ne oppivat syömään makeaa mahan täydeltä. Sitten isommat sisarukset opettaa pienimpiä ja karkkipäiviä vaaditaan kuorossa. Kaikilla muillakin on karkkipäivä. Itsekkin syön ilman piilosokereita ja höttöhiilareita mutta kyllä isompien muksujen varjelu on työlästä.

  • No se on sitten tulevaisuudessa, mutta piilosokereita ei tule siltikään Eetun ruokavalioon nykyistä enempää kun ei itsekään niitä syödä :).

 9. Itse haluaisin oppia löytämään sellaisen kultaisen keskitien, kohtuudella kaikkea:).. Poika vasta pari kuukautta syönyt soseita mitkä itse valmistan, mutta ei meinaa vaan kaikki sortit maistua, vaan ne tietyt makeamman makuiset: hedelmät, bataatti ja porkkana.. Harjoittelua, harjoittelua ja harjoittelua.. Ja kun tuosta kasvaa niin oma esimerkki varmasti tärkeintä

 10. Niin samoja ajatuksia itsellä! Turha tarjota sokereita ym höttöä kun lapsi ei sitä vielä edes osaa kaivata. Meilläkin synttäreillä ym juhlahetkillä herkutellaan kotipullilla, jädellä. Normaalisti syödään kotiruokaa sesongin mukaan. Paljon kasviksia ym.

 11. Otsikko antoi odottaa jotain ”ei minun ajatusmaailmaan sopivaa” tekstiä, mutta mielestäni olet ihan asian ytimessä! 🙂 tällaiseen jokaisen tulisi ainakin pyrkiä.

 12. Minusta on vähän outoa, että satunnaiselle mäkkärikeikalle voi sanoa kyllä, mutta ei esim. valmislihapullille silloin tällöin. Mikä logiikka, samaa mössöä se mäkkärikin on, ja vielä pahempaa?

  Ja tähän päiväkodin sokerikeskusteluun ja jonkun mainitsemiin hedelmien välttelyyn, niin ihan oikeasti, kuka luulee, että 2-3 hedelmää päivässä saa terveen elimistön sokerisokkiin (diabetikot tietty eri asia). Esim. omena, banaani ja mandariini päivässä on enemmän kuin ok. Päiväkodit ja koulut noudattaa virallisia ravitsemussuosituksia (se on eri asia, uskooko niihin, mutta minä uskon, ja uskon myös, että ne, jotka eivät osaa tieteellistä argumentaatiota, eivät ymmärrä, että ne viralliset tahot todellakin ovat oikeassa toisin kuin jotkut vapaat ajattelijat). Diabetikonkin ruokavalioon saa kuulua pulla (herkku terveellismmästä päästä) päivässä, joten ei se lapsi siihen päiväkodin lettuun kuole. Sitä paitsi terve lapsi kuluttaa sen kiisselin kalorit päiväkodin sisä- ja ulkoleikeissä.

  Minusta tärkeää on opettaa herkuttelua kohtuudella, useat psykologit ja tutkimukset ovat viime aikoina korostaneet sitä, että jos sokeri ja herkut ovat liian kontrolloituja lapsen elämässä, vanhempana niistä tulee kielletty hedelmä, joiden kulutusta ei osaa itse säädellä. JOs taas niitä nauttii kohtuudella ja ilman hysteriaa, lapsi oppii niiden terveen kuluttamisen.

  Meillä ei 1v. kanssa käydä pikaruokaloissa eikä oikeastaan muutenkaan ulkona syömässä, vaan syödään tavallista kotiruokaa, joka noudattaa virallisia ravitsemussuosituksia. Pari kertaa viikossa menee jotain puolivalmistetta ja pojan päivään kuuluu myös muutaman kerran viikossa n. 1dl normijogurttia, pieniä maisteluja leivoksista/pullista tms. ja nameista. Yritetään opettaa kohtuutta kaikessa, ja täydellinen herkkulakko ei sitä ole.

  • No itsehän en todellakaan käytä Eetua missään mäkkärissä, enkä varmasti tule moneen vuoteen käyttämäänkään. Ei käydä siellä itsekään. Mäkki oli vain yksi esimerkki mikä tuli mieleen epäterveellisyydestä. Verraten pikaruokaa ja valmislihapullia,on tietenkin valmislihapullat parempi vaihtoehto.

   Mie en kontroilloi millään lailla hedelmien saantia, koen sen niin että niistähän saa juuri vitamiineja ja hyviä aineita. Fruktoosi on ihan eri asia kuin keinotekoinen, lisätty sokeri.

   SE on vaan fakta, että todella monen päiväkodin listan välipalat on täyttä paskaa.Lisänä on leipää, mutta hei kamoon; jos monena päivänä viikossa on välipala täynnä
   piilosokeria niin pitää olla aika hemmetin ammattitaidoton ammattilainen joka ajattelee sen olevan millään lailla hyväksi pienelle -saati isommalle lapselle.

   Meillä herkut ei ole kielletty hedelmä, niinkuin postaukseen kirjoitinkin.
   Sillon tällöin ja vähissä määrin. Ite söin pentuna piilosokeria ja sokerin saantia
   ei pahemmin rajotettu ja miulla ei ole mitään kontrollia jos annan periksi.
   En halua Eetulle samanlaista sokeririippuvuutta.

 13. Kiitos ja amen!:) ihan samaa mieltä.. Ja pahinta et osa SYÖTTÄÄ lusikalla yksveen suuhun jotain vanukasta tms. Huhheii.. Sit kysyn omalta pojalta 4v et mitä syödään ja hän vastaa et olisko kasviksia ja kanaa

 14. Kiitos ja amen!:) ihan samaa mieltä.. Ja pahinta et osa SYÖTTÄÄ lusikalla yksveen suuhun jotain vanukasta tms. Huhheii.. Sit kysyn omalta pojalta 4v et mitä syödään ja hän vastaa et olisko kasviksia ja kanaa

 15. Ei tarvitse olla yyber ituhippi että käyttää luomua. Ihan tavallisesti syövä perhe voi ostaa esim luomumaitoa ja munia, ihan vain eläinten huomattavasti parempien kasvuolosuhteiden vuoksi. Samalla opettaa lapsellekin tuotantoeläinten arvostusta.

 16. Sitten on niitä lapsia, niinkuin meillä, että monipuolisesti kaikkea on kyllä ollut tarjolla ja tarjottu, maistatettu vaikka mitä, mutta siltikin lapsi on hyvin nirso eli ei pidä yleistää,että kyllä oppii syömään. Onneksi kuitenkin joitakin vihanneksia syö ja hedelmät kelpaa. Ja päiväkodissa melkein kaikki käy, suostuu ainakin maistamaan. Karkkipäivä on kerran viikossa, mutta yllättävän vähän poika silloin karkkia syö vaikka saisi. Mielestäni tässä auttaa se ettei olla kielletty syömästä makeaa. Lapsi tietää, että karkkia saa taas ensi kerralla. Mitä enemmän kieltää sitä enemmän sitä,kiellettyä haluaa.

  • Hyvä että ainakin maistelee eri ruokia, vaikka ei koko annos menisikään, se on miun mielestä tärkeetä että ainakin kokeilee ja ei tietenkään pakoteta :).

 17. Mää oon miettiny tätä just samaa eines-sokeri-asiaa ku meillä 2v-tyttö ei oo oikeestaan ikinä saanu mitään makiaa. Ehkä keksin sillon tällön ja synttäreillä kakkua vähän jne. ja monesti ei edes tykkää ottaa ku pienen palan jos jotain sokerista herkkua tarjotaan jossain. Ku siihen ei oo tottunu pienestä asti ni ei sitä kaipaa. Hirveesti tykkää syyä hedelmiä ja niitä vauvojen maissinaksuja, leipäki kelpaa ”herkuksi” ja monesti on sitä vailla jos muut syö esim pullaa kahvin kanssa. Ruuan kanssa lautaselta katoaa ensimmäisenä porkkanat, parsakaalit yms ja niitä pitäis saaha vielä lisääki. Ruualla syö samaa ruokaa ku meki eli perus kotiruokaa, välillä laiskoina päivinä myös just niitä kalapuikkoja tai ranskalaisia eli aikalailla samoilla linjoilla sun kanssa ite vaan en nimittäis ittiäni natsiksi 😀 jos lapsi syö samaa ruokaa ku vanhempansa ja tykkää ni hyvä, ei sillon oo natsi jos aattelee ees pikkusen oman lapsensa terveyttä.

  • Samoja ajatuksia meillä, kiva kuulla :). Joo toi natsi ilmaus olikin sen takia, kun aikaisemmassa sokerikeskustelussa ravintotietoisia vanhempia kohtaan hyökättiin ja heitä sanottiin natseiksi, joten jos jonkun mielestä olen, niin sit olen :).

 18. meillä syödään kotona suurimmaksi osaksi ite valmistettua perusruokaa,esikoinen sai karkkia ekan kerran lähemmäs 4vuotiaana ja pikkuveikka about 2veenä.karkkipv meillä ei varsinaisesti ole koska eletään vuorotyöperheessä.karkkia syödään joskus useemmin ja sit ei taas pitkään aikaan.karkki hylly ei saa aikaan meillä raivareita joten oon tyytyväinen.lapsille uppoo herkkuina pähkinät ja maissinaksut myös,viinirypäleet ja mandariinit ne vasta herkkua onki.toisella on 8 allergiaa jotka rajottaa tosi paljon.muroja ei syödä ku joskus ja jugurttia ajoittain joskus enempi ja joskus vähempi.allergiat rajottaa meijän einesten käyttöä ja kaikkea mut kiire iltana ku juostaan klo 20 tarhalta ni voidaan syödä kalapullia tai nakkeja.päiväkodin ruokalistat näyttä musta hyviltä(oon ite tehny kokkina keikkaa pk:Ssa useempi vuosi sitten ja sillon asiat ei ollu niin hyvin)meillä pk:lla o välillä useemmin herkkuja ja sit on aikoja et ei oo..kiisselit niitä ei kotona syödä mut en jaksa tehä niistä numeroa pk:lla.luulen et meidän 5vee varsinki kokis ikäväksi sen et ei sais samaa ku muut…monissa muissa maissa koulu ja tarharuoka o niin paljon paskempaa en jaksa rutista ku suurinosa ruuista on hyviä ja tiedän et kokki vääntää suurimman osan sielä ite.oon täs parina päivänä antanu lasten valita vapaapv menuun toiveet oli siskonmakkarakeitto ja paistetut muikut ja pinaattiperunamuussi jota meni 2-3 lautasellista/naama en koe epäonnistuneeni ja ite oon eläny 31vee vaikka kiisseleitä oon lapsena syöny:D

 19. Sä puhut asiaa! Mulla ei vielä omia lapsia ole, mutta mua ihmetyttää hirveesti mun kaverit, jotka syytää vaan roskaruokaa tulemaan eivätkä tykkää mistään ”kunnon” ruoista. Mä tykkään terveellisestä ruoasta, salaatista ja raikkaista mauista. Olen koko pienen elämäni syönyt kalaa, jota useat ystäväni inhoavat, mä en. Pienenä en tykännyt karkista ollenkaan, kunnes perheen ulkopuoliset opettivat mut syömään suklaata, ja myöhemmin koulussa karkkia. Nykyään suklaa, jätski ja keksit menevät, mutta vain tietyt ja kohtuudella. Karkeista tai sipsistä en pahemmin edes välitä, enkä koskaan osta niitä itselleni kotiin. Nirso olen, mutta onneksi parempiin ruokiin mieltynyt! Ja täsmälleen olen sun kanssa samaa mieltä ja aina ollut, että jos lapsen ruokavalio on yksipuolinen eikä kunnon ruoka kelpaa, niin se on lähes yksinomaa vanhempien syy. Itse en aio lapsilleni karkinsyöntiä opettaa, itsekin olen pärjännyt vallan mainiosti ilman.

  • Kiitti Sanna :)! Joo on ihan järkkyy miten huonoa ruokaa jotkut lapsilleen syöttää… :/.

   Miulla on taas menny päi vastoin; nuorempana en välittäny mitä söin, piilosokeria, mehuja, eineksiä ja kaikkee hyitä. Aikuisiällä vasta aloin kiinnittämään huomiota asioihin ja onneksi aloitin ennen kun tulin Äidiksi :).

 20. tiesitkö, että se kaupast ostamasi jauheliha on yhtälailla niistä ripelihoista tehty. Mitä enemmän prosentteja, sen vähempi ”täyttä lihaa”
  Muuten olen kanssasi samoilla linjoilla!
  Niin kauan kun meillä aikuisilla on mahdollisuus vaikuttaa lastemme syömisiin niin hyvänen aika tehdään ne valinnat terveellisiin elämäntapoihin
  Tosin teininä se sokerihuuma iskee hyvin suurella todennäköisyydellä, mutta perustat ja tieto on siihen mennessä porattu niihin lapsukaisiimme

 21. Olen kyllä periaatteessa samaa mieltä, sokeria ei tarvitsisi lapselle tarkoituksenmukaisesti tuputtaa. Olen itse tarkka siitä, että lapseni syö monipuolisesti ja terveellisesti, mutta en ole asian suhteen aivan yhtä mustavalkoinen. Lapselleni on ollut allergioiden lisäksi syömisongelmia pienestä pitäen syistä, joita en nyt tarkemmin avaa. Ravitsemusterapeutin mukaan lapsi syö erittäin monipuolisesti, mutta toisinaan menee huonommin ja hänen ruokavalioonsa kuuluu enemmän tai vähemmän nakkeja, keksejä ja mehuja, muroja ym. ja olen erittäin kiitollinen, että hän syö edes niitä. Se, että joku lappaa tiskille mehuja ja keksejä, ei välttämättä kerro koko totuutta. Me olemme tarjonneet lapsellemme alusta asti monipuolista, terveellistä kotiruokaa, mutta silti hän on hyvin valikoiva.

  • Hyvä että kuitenkin pääsääntöisesti annatte normaalia ruokaa :)! Meillä oli Eetulla pienempänä syömättömyys jaksoja jolloin upposi vaan piltti ja naksut :/.Meni onneksi ohi

 22. Päiväkotiruokailusta – tässä kunnassa lukee ruokalistalla vaikka mitä hienouksia, vaikka totuus on kyllä aikamoista Saarioisten tekemää puolivalmistehuttua. Ihan tässä jo käytiin palaveria mehukeitoista (sokeroituja valmiskeittoja) – niitä on niin usein, että ollaan alettu rajoittamaan lapsille annettavaa määrää. Etenkin alle 3v ryhmässä välillä ihmettelee sitä sapuskan laatua.

  Kotona mulla on jo teinejä, ja niistä etenkin poika haluais mieluiten jotain lihapiirakka-pakastepizza -linjaa, jos valita saisi. Vaikka ihan on kunnon kotiruokaa tarjolla ollut..

 23. Samoilla linjoilla sun kanssa!! Kaikkein ärsyttävintä on kun isovanhemmat eivät tunnu ymmärtävän periaatteitani, eli herkkuja juhlapäivinä, silloinkin kohtuuden rajoissa. Meillä tyttö 1,5v syö kaikkea mitä eteen laitetaan, ei nirsoile kasviksien kanssa ollenkaan kun pienestä asti opetettu syömään!

  • Meilläkin kummankin porukat on vähän eri linjoilla tän herkkuasian kanssa, mutta onneksi osaavat jo nykyisin kysyä saako antaa :). Ainakin useimmiten :D.

 24. Kaupankin jauheliha on todellakin niistä räippeistä tehty. Kaikki mistä ei saa kunnon lihaa pistetään raakasti myllyyn ja pyöräytetään niistä se mukaterveellinen mössö. Ite omistetaan luomupossutila ja kaikki jauheliha jauhetaan ite, jolloin nähään tasan mitä se sisältää ja tiedetään myös mitä se eläin on elämänsä aikana syöny. Alusta loppuun.. Tästä mahollisuudesta oon kyllä tyytyväinen! Harmi ettei sitä kaikilla oo. 🙁

  • No kaikkee ei vaan voi saada :). Mieluustihan sitä söisi mahdollisimman puhtaasti, mutta raha. On jauheliha silti triljoona kertaa parempi vaihtoehto kuin valmisruuat

 25. Vaikkei minulla itselläni lasta olekaan, näin ammatilliselta puolelta aika hirvittävää välillä kuunnella ja on ollut nähdä niitä päiväkotien ruokajuttuja. Tai lähinnä mikä määrä sokeria lapsiin tankataan iltapäivällä ja mietitään, miksi joku a) riehuu iltapäivän b) itkee käsittämättömästi c) jotain muuta, sillä jos välipala on pelkkää sokeria, jo esimerkiksi tavan sokrujugua, niin voihan sen jo laskea 1+1, mitä se tekee pienelle ihmiselle ja sen vireystilan heilahteluille. Ja eihän mikään ole mustavalkoista ja täysi ehdottomuushan ei viestini takana ole. Herkkupäiviä pitää olla ja välillä voi syödä vaikka tavan jugun. Mutta kun ravitsevampia, yhtä helppoja välipaloja saisi samalla hinnalla ja ihan yhtä maukkaitakin, niin miksi sitten tarjotaan ravintoköyhää. Mut kuten joku jo mainitsi muiden maiden päiväkotiruuat, on kyllä Suomessa hyvääkin. Ei ne saksalaisten alati ja joka ruokailulla tarjotut vehnäsämpylät tai aamupalalla tarjotut nakit kuulosta – tai olleet – myöskään hyvältä :DD

  Toivottavasti poikasi saa oikeaa välipalaa päiväkodissaa, kuten ovat luvanneet. Joskus tuntuu, että yksinkertaisia esim. gluteeniton, kananmunaton ruokavalio vain ”unohtuu” ja asia ohitellaan vaan ”no niin se teidän Erkkipekka sai tänään kananmunaa”, kun lapsella on jo allergisia oireita tai lähtee kotiin naama allergisella ihottumalla.

  Mikäli päiväkoti on avoin ja mahdollisuus on vaikuttaa välipaloihin, minusta jokaisen vanhemman oikeus on myös tehdä se valinta lapsensa kohdalla. Jokainen taaplaa tyylillään, kun siihen on mahdollisuus. Jokaisen oma polku on se itselle parhain 🙂

  • Nimenomaan! Kun miettii millainen olo itselle tulee syötyään paljon sokeria,
   niin kammottavaa miettiä millainen fyysinen reaktio siitä lapselle tulee.

   Päikkärin henkilökunta on tuntunu oikeesti tajuuvan miun pointin ja eivät olleet
   antanu esim. jotain aurinkopuuroa kun eivät olleet varmoja annanko syödä.
   Sanoin että saa sitä antaa. Meillä ei ole kotona ikinä maustettuja joguja, eikä rahkoja.
   Makeutetaan Eetulle usein piltillä, joskus laitan hunajaa tai mehukeittoa hiukan.
   Raakanakin uppoo :D. En halua että makuaisti turtuu tai menee pilalle liiallisesta
   sokerin tunkemisesta ja Eetulle tosissaan uppoo ihan kirpsakatkin maut.

   Kiitos tammy kommentista :).

 26. Amen!!

  Olen aivan samoilla linjoilla ja en voi ymmärtää sitä, että joudun selittelemään toimintaani hyvin usein. Itse olen kunnon sokeriaddikti ja tehnyt paljon töitä päästäkseni siitä irti. En missään nimessä halua lapselleni samaa. Mun mielestä lisätty sokeri/einekset/pikaruoka yms. ei kuulu vauvalle/taaperolle. Toki tulevaisuudessa herkut tulee olemaan kohtuudella mukana elämässä.

  Mä kyllä koen usein myös stressiä näistä ruoka-asioista. Muualta tuleva paine puolin ja toisin on aika kova. Välillä omaan tekemiseen uskominen on rankkaa. Myös syksyllä alkava päiväkoti jännittä ruokailujen puolesta. Mut toivotaan, että suhtautuvat myönteisesti. 🙂

  • Toi oli kuin miun suusta! Itse olen nimittäin kunnon sokeriaddikti ja osasyy on varmasti siinä kun pentuna/nuorena vedin kaikenmailman vanukkaita ja muuta piilosokeria höttösiä. En todellakaan halua lapsestani samanlaista ja asia on miulle tosi tärkeä.

   Hih,siun kommentissa tiivistyy koko miun pointti :)!!

   Tsemppiä tulevaan päikkäriarkeen ja teet vaan selväksi oman kantasi :)!

 27. Sanon, että asiaa! Itsekin haluaisin, että lapsi söisi vähemmän makeaa, mutta valitettavasti isovanhemmat ja isoisovanhemmat tunkee muksun täyteen sokeria. Ja yksi perusperiaate on, etten arvostele isovanempia, koska niiden apu on korvaamatonta meidän perheelle. Joo, olen selkärangaton. Ole ylpeästi natsi, hatunnosto sinulle!

  • Kiitos Sawotar! 🙂
   Voi tuntuu ehkä epäkohteliaalta kieltäytyy, mutta oon tehny porukoille selväksi oman linjani niin eivät ota siitä nokkiinsa :).

 28. Siis kyttäät toisten ruokaostoksia, mutta itse ostelet nakkia ja kalapuikkoja joskus. Silloin se on ok siellä korissa kun sinä ostat ja… en oikein ymmärtänyt. En lähtökohtaisesti pidä tällaista lapsellista syyllistävää tapaa muutenkaan hyvänä, vaan enemmän lähtisin rakentavasti ja kannustavasti puhumaan esimerkiksi päiväkotien mehumääristä ja niin edelleen. Saahan tällä toki lukijoita etenin niistä umpiväsyneistä vanhemmista jotka taitavat noita eineksiäkin useammin havaintojeni mukaan käyttää, joitakin voi jopa itkettää tällainen, mutta itse en lähtisi tähän sävyyn kirjoittelemaan siitäkään huolimatta, että olenkin maalaisjärjellä vielä varustettu terveysintoilija.

  • Harmi ettet ymmärtänyt pointtia,vaikka ihan selkeästi sen kyllä ilmaisin. Se, jos USEIN syöttää lapsilleen piilosokeria/eineksiä/vastaavaa höttöä ja ei välitetä ravintosisällöistä on mielestäni todella typerää. JOSKUS on ihan eri asia. Piilosokeriin liittyen pitäisi tehdä toinenkin postaus, siitä oli vain pikkiriikkisen postauksessa. Kirjoitan itseäni ärsyttävistä asioista kärkkäästi, se on tyylini. Jotkut tykkää, jotkut ei.

  • Tämä on niin klassista, ensin kirjoitetaan erittäin kärkkäästi ja jos joku sitten kritisoi, ollaan ymmärretty väärin. Mielestäni postaus oli harvinaisen lapsellisesti kirjoitettu ja kavahdan kaltaisiasi nenäkkään aggressiivisia ja huonokäytöksisiä ihmisiä. Onneksi valinta on tietenkin minun, tämä jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi kun tämän blogin avaan. Suurin osa kaksplussan blogeista on juuri tällaisia. Niin klassista käytöstä teiltä. Tavallaan harmittaa niiden väsyneimpien ja heikoimpien puolesta, mutta en voi kuin yrittää itse kannustaa ihmisiä jotka sitä selkeästi tässä aiheessa tarvitsevat.

   Siitä syyllistämisestä on niin kovin harvoin mitään hyötyä, jos jotain olen elämässäni oppinut niin sen. Hyvää jatkoa sinulle, siirryn seuraavaan blogiin arvioimaan arvostanko käytöstapoja ja arvomaailmaa, jolloin jään lukijaksi mielelläni. 🙂

  • Kaikkia ei voi miellyttää, eikä tarvitsekaan. Ihmisiä,blogeja,lukijoita ja mielipiteitä mahtuu maailmaan. Kiitos kuitenkin kommentista 🙂

 29. Natsi sitä ja natsi tätä-tajuatteko te mikä se natsi oikein on? Onko suomenkieli todella niin köyhää, ettei muuta sanaa löydy?

 30. No, mulle tuollainen ruokavalio on normaalia enkä vouhkaa siitä ympäriinsä. Eikä tulis mieleen kyllä kaupassa ventovieraiden ostoksia silmät sapesta kiiluen tuijotella. Ihmettelen vaan mitä noin pieni lapsi ylioäätään tekee päiväkodissa? Kun hoitaa pienet itse, ei tarvi miettiä mitä he päivän aikana syö. Sillä kai olet tietoinen, että suurin osa lapsesi päiväkotiruasta on ylisuolaista einesmössöä. T. Päiväkodin täti

  • Nykymaailma ei vaan pyöri niin, että jokainen Äiti voisi, tai edes haluaisi olla kotona lapsen kanssa vuosikausia. Päiväkodissa siksi, koska meillä on vuorotyöt joten perhepäivähoito ei käy kysymykseen hoitoaikojen takia.

 31. Moi! Hyvä postaus! Ja kommenteista oli mukava huomata että on paljon muitakin vanhempia jotka haluavat tarjota terveellistä ruokaa lapsilleen. Mulla ei ole tutuissa ketään, jolla olisi samoja perjaatteita näissä asioissa. Monet puistoissa ym on ihmetellyt näitä mielipiteitäni. Appivanhemmat ihmetteli myös ja yritti aluksi kovastikin puhua vastaan jotta oisivat saaneet tarjota ”edes jotain”, mutta tein homman samantien selväksi, ja mieheni tuki minua hyvin ja puhui vanhemmilleen. Pidän ihan itsestään selvänä mitä ruokia lapselleni saa antaa ja mitä ei. Nyt lapseni on 3-vuotias, ja tietää että ”päiväkodissa en saa jugurttia, mutta kotona tehdään omaa”. Hän todellakin saa herkkuja, mutta herkut ovat itsetehtyjä, raaka-aineista joista hän saa energiaa. Voisin jutella tästä aiheesta tuntikausia. En vaan käsitä miksi jotkut ihmiset on sitä Vastaan, jos jotkut eivät anna lapsilleen epäterveellisiä ruokia/ruoka-aineita? Kaikilla ihmisillä on omat kiinnostuksen kohteet ja tärkeät periaatteet. Minulle on tärkeää että lapseni syö terveellisesti ja monipuolisesti (ja tuhat muuta juttua mitä en nyt ala kirjoittelemaan 🙂 joku toinen voi pitää kasvatuksessa tärkeänä juttuja, joista minä en niin välitä. Kaikki on erilaisia, ja se on hyvä.

  Ja minusta on kiva kun kirjoitit asian kärkkäästi, ja niin kuin sanoit, jotkut tykkää jotkut ei. mä tykkäsin

  • Moi! Mukava kuulla, että oot samoilla linjoilla tässä asiassa. Miekin koen välillä ihmettelyjä tästä miun tarkkuudesta ja tuntuu, ettei jotkut vieläkään tajua. Nim. viimeksi tänään jouduin eräälle sanomaan ettei Eetulle tarvitsisi antaa sokerillisia keksejä. Ärsyttää, oma lapsi joten saan päättää mitä hän syö ja mitä ei.

   Tästä asiasta todellakin voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon ja varmaan joskus palaan asiaan myöhemmin uudelleen. Voisin tehdä esim. postauksen jossa näyttäisi oikeasti miten paljon piilosokeria on esim.maustetussa jogurtissa. Todellakin on tärkeää, että lapsille annetaan järkevää ruokaa, eikä mitä tahansa.

   Kiitos kommentista ja mukavaa kevätti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta