Pinnasänky vai Perhepeti

Kun siskoni kertoi nukkuneen vauvansa kanssa samassa sängyssä ja kertoi sen olevan ihanaa, olin ihan et wierd. Miten muka voi olla ihanaa ja se vauvahan litistyy jos vahingossa muksahtaa sen päälle.

Synnytyslaitoksella ärsyynnyin kun kätilö kehotti jatkuvasti pitämään vauvaa vieressä, myös öisin. Oltiin keskusteltu Isimiehen kanssa ennakkoon, että vauva tulee nukkumaan sitten kaikki yöt pinnasängyssä. Ajattelin, että jos minimies nukkuu vieressä niin se ei totu nukkumaan omassa sängyssään. Sairaalasängyssä syöttäessä monet kerrat nukahdin kesken syötön ja herätessä säikähdin hirveästi olenko kolhinut tai muksaissut vahingossa vauvaa. Siirsin nukkuvan nyytin takaisin omaan sairaapetiinsä.

Ensimmäiset yöt mini taisi nukkua kokonaan omassa pinnasängyssään. Muistan miten pieneltä ja surkealta se siellä näytti. Pinnasänky oli kuin Nooan Arkki verrattuna pieneen sairaalasänkyyn.

Joinakin öinä kun Eetu ei meinannut millään asettua ja itelläni alkoi palaa jo käpy edes takaisin ramppaamiseen, nappasin poitsun viekkuun. Jos nälkä yllätti, tunkasin vaan buubsin suuhun ja jatkoin itse unia. Tai no itsehän luulin valvovani, mutta Isimies sanoi Eetun lutkutuksen ja miun kuorsauksen vaan kuuluvan :D.

Aloin nauttia siitä kun herätessäni pikkumies tuhisi (tai huuti) vieressä ja nykyisin nappaan poitsun aina jossain vaiheessa viekkuun. Jos  Eetu ei meinaa asettua ja joudun ravaamaan edestakaisin niin nappaan ukkelin viereen aikaisemmin, mutta normaalisti viimeisellä syötöllä eli about 04.00 aikaan.  Eetu herää yleensä 7.30-8.00 aikaan ja haluan saada nukuttua viimeisen pätkän hyvin.
 Viereen siirtäminenkään ei tosin aina auta, joskus  Eetu saattaa silti herätä tunnin välein.
Nukutus ollaan kuitenkin tehty alusta asti pinnasänkyyn ja niin tullaan nukuttamaan jatkossakin. Sänky on kuitenkin loppupeleissä miun ja Isimiehen juttu. Eetu on siinä ainoastaan vierailija ja jossain vaiheessa siirtyy kokonaan omaan pinnasänkyynsä.

 Eräs tuttavani sanoi lapsensa nukkuneen 7 (!) -vuotiaaksi asti heidän välissään. Se menee jo yli. Parisuhdetta pitää kuitenkin hoitaa, enkä tarkoita pelkästään puksuttamista, vaan normaalia läheisyyttä. Eipä siinä paljoa pussailla jos kakara koisaa keskellä. Silloin kun Eetu nukkuu meidän sängyssä, niin mie olen keskellä. Isimies toisella puolella ja Eetu toisella puolella. Saan siliteltyä tarvittaessa kumpaakin. Poitsun selän taakse laitan öisin isokokoisen tyynyn ettei vahingossakaan tipahda.

Ennen Eetua ihmettelin miten muka ei pyörähdä vauvan päälle, mutta jotenkin sitä kroppa ja aivot tiedostaa vieressä olevan pikkusen ja makaan useimmiten kuin suolapatsas.

Ei olla vielä päätetty missä vaiheessa mini siirtyy omaan huoneeseen ja kokonaan omaan sänkyyn.
 Se riippuu miten ja missä vaiheessa yösyönti loppuu. Eipä siinä, ei meillä ole mikään kiire muuttopuuhille. Aikaisemmin ajatuksena oli siirtäminen 6kk ikäisenä, mutta siihen on enää kuukausi (apua!) aikaa joten en usko.

Nukkuva vauva on maailman suloisin ja joskus nukkumaan mennessä tulee jo Eetua ikävä. Kuulostaa hupsulta ikävöidä jotain joka on samassa huoneessa, mutta niin se vaan on. Joskus huvittaisi napata poitsu viekkuun jo ensimmäisen syötön yhteydessä, mutta haluan pitää kiinni nykyisestä systeemistä. Tasan kerran alkuaikojen jälkeen Eetu on nukkunu pinnasängyssä koko yön ja aamulla oli vähän mitä hittoo tapahtu-olo :D.

Jos pitäisi valita kokonaan joko pinnasänky vai perhepeti, valitsisin pinnasängyn. Olen oppinut myös sen ettei raskausaikana kannata liikaa miettiä nukkumiskuviota. Jotkut on suunnitellut vauvansa nukkuvan omassa pinnasängyssään, mutta jos kyseessä on tissiposki joka ei yksinkertaisesti suostu nukkumaan yksin niin kaikkien kannalta helpompi nukkua ainakin alkuaika samassa sängyssä.

Molempi parempi systeemi toimii meillä.

Missä teillä nukutaan?

Tiina / Fit Fat Mama

18 vastausta artikkeliin “Pinnasänky vai Perhepeti”

 1. Mustakin vanhempien sänky on nimenomaan isiä ja äitiä varten, lapselle on oma sänkynsä ja joku sitten siihen sanoikin että voihan sitä läheisyyttä muuallakin kuin makkarissa harjoittaa – voi voi, mutta ei se ole musta sama asia ! Jokainen tietysti tavallaan, mutta kyllä mäkin vähän ihmettelen että kuinkahan terve parisuhde on jos lapsi nukkuu 7-vuotiaaksi asti vanhempien välissä, tai no, edes kaksikinvuotiaaksi 😀 !

  Meidän jäbä 1v4kk nukkuu edelleen samassa huoneessa kun ei ole tilaa, kesällä uudessa kodissa pääsee sitten omaan huoneeseen. En usko että tätä pienempää olisin malttanutkaan edes laittaa yksin omaan huoneeseen. 🙂

  • Niimpä. Ennen nukkumaanmenoo on miehen kaa kiva kuitenkin jutella ja hempeillä, häirihtis jos keskellä sänkyy koisaisi muksu :D.
   Mekään ei haluta liian ”aikaseen” siirtää Eetuu omaan huoneeseen. En jaksa rampata edes takasi. Ensin pitäisi saada unet kokonaisiksi ja sitä ei tiiä miten pitkään menee..

 2. Meillä on tytsy nukkunu alusta saakka omassa sängyssä ko sairaalsta tultiin kotio. Meillä oli simmonen kori joka oli pieni kooltaan niin hänellä siellä hyvä olla. Sit yöllä nappasin viereeni, syötin ja laitoin takas. Sit hä kasvoki niin nopsaa et heräsin ko koko kori tärisi ja piti ääntä ko hän potki nukkuessaan. Oli siis aika pinnasängylle. Ja siellä hän vast rakastaakin nukkumista!! Siellä on kaaaaaaaaaaaikki hänen maailman pehmot ja päädyissä meidän isot koristetyynyt (ei ole kauheasti arvoa niillä) joten vievät paljon tilaa ettei tulis hänellä niin yksinäinen olo.
  Meillä ei sen takia toi perhepeti oikein ollu SE juttu koska meillä on vaan 120cm sänky ja me mahdutaan nipin napin sinne mieheni kanssa nukkumaan, viedään paljon tilaa. Ja oon samaa mieltä että se sänky on isin ja äidin ja lapsilla on sit omat. Mä ainakin haluan läheisyyttä mieheltäni ja mielellään nukahdan hänen kainaloon 🙂 .
  Aamulla sit ko mies o lähteny töihin niin joskus otan lapsukaisen viekkuun ja syötän, joskus me sit nukahdetaan molemmat tai vaan hän niin saa nukkua siin sit yksin. Se sit on sillast luksusta ko mies on jo lähteny 😀

  Ja meillä on nukuttu yöt hyvin, sairaalasta tultua herätty kerran yössä ja n. 2,5kk iässä oppis nukkumaan kokonaiset yöt. Kerran tapahtus et sain 2 kertaa herätä ko oli hampaita tulossa mut sit taas normaalisoitu homma. Ymmärrän toki jos monta kertaa joutuu edestakas pomppimaan et helpompi se siin vierellä pitää jos on mahdollisuus 🙂

  • Miehen kainaloon on kyl paras nukahtaa :).
   Meillä on 160cm sänky niin mahtuu köllimään. Ei me kolmestaan 120cm mahduttas :D.
   Eetunki sängyssä on pehmoleluja, mutta ei se vielä niistä välitä. Mut ompahan valmiina.

   Oiii että, teillä on käyny tuuri! kokonaisia öitä odotellessa! 😀

 3. Meillä baby nukku ekat 4kk vieressä. Siis mun ja seinän vieressä,ettei mies pyöri päälle. Asettelin vauvan sänkyyn silleen taktisesti että JOS pyörähän niin pyörin vähän vaan vauvan jalkojen päälle.
  Ja imetystä aatellen tää oli superhyvä ratkaisu. Mun mielestä pienen vauvan paikka on äidin vieressä,lempeä lasku ulkomaailmaan ku on kuitenki 9kk roikkunu äidin eturepussa kyydissä. 🙂
  Mutta siis tämä on vaan mun mielipide,kukin taaplaa tyylillään. 🙂
  Nyt vauva siirtyi 10kk iässä nukkumaan omaan huoneeseen. Oli jotenki vaan oikea hetki. 🙂

  Niin ja tohon läheisyysasiaan;kun vaukkeli ei nukkunu keskessä vaan ainoastaan mun vieressä nii sängyssä pysty hyvin halimaan ja näin. Lisäks olkkarissa oli jättisohva missä oli hyvä puksutella 😀 😀

 4. Imetystä kieltämättä helpottaa vieressä nukkuminen kun ei tarvitse itse roudautua ylös. Välillä huvittais ottaa poika heti ekan syötön jälkeen viekkuun, mut haluun pysyy nykysessä systeemissä kun kuitenkin Eetu omassaki sängyssä saa unta 🙂
  Just tuon halimisen takia mie oon poikien keskellä niin voin huomioida kumpaakin :). On Eetu joskus meidän välissäkin aamuisin niin näkee kummankin pärstän.

  hehe, repesin tolle sohva puksulle :D.

 5. Ekaa kertaa blogissasi, eli heippa vaan! 😀

  Meillä oli ajatuksena pinnasänky, mutta kokeiltiin kuitenkin perhepeteilyäkin yösyöttöjen helpottamiseksi. Juu ei toiminut. Mie en oikeasti unenpöpperössä ollut varma, olinko imettänyt vai en, ja vahdin hysteerisenä, etten hautaa tyttöä peittoon. Sitten kun mieskin alkoi nähdä painajaisia siitä, kuinka oli tukahdattunat tytön, niin annettiin likan tuhista sängyn vieressä ihan omassa sängyssään.

  Ellu muutti omaan huoneeseensa kuusikuisena. Sitä oltiin suunniteltu, jossain kohtaa jo olin lykkäämässä muuttoa, mutta sitten tyttöön iski jokin herkkäunisuuskausi ja hän häiriintyi meidän kääntyilyistä, ja me taas hänen, jne. Hyvin meni muutto (seinän taakse), ei ollut äitiä ikävä. Yösyöttöjä meillä ei siinä kohtaa ollut ollut enää pariin kuukauteen.

  • Heimoi ja kiva kun tulit, saa tulla jatkossakin :)!

   Miulla on käyny niin päin, että kun Eetu nukkui omassa pinnasängyssään ja kun heräsin omasta sängystä, niin säikähin et ”missä vauva” kun en muistanu sen olevan pinniksessä :D. Onneksi teijän vauva sitten asettui omaan sänkyynsä niin ei tarvinnu siun tai miehen pelätä.

   Ite odottelen sitä, että saataisiin yösyötöt pois… kait sitä pitäisi jotenkin alkaa treenaamaan pikkuhiljaa tai jotain. Pitääkin tutkia asiaa :).

 6. Mä liputan perhepedin puolesta. Alusta asti on nukkunut vieressä ja koko 2vuoteen ei ole ollut YHTÄÄN itkuista yötä. Nukkunut alusta asti todella hyvin ja nyt nukkuu 21-06.30 putkeen heräämättä kertaakaan. Koko perhe nukkuu hyvin kun lapsi on tyytyväinen yöllä.

  Mä oon sitä mieltä, että kaikki vauvat/lapset/pienokaiset ei välttämättä ole luonteeltaan tarpeeksi rohkeita nukkumaan yksin. Alusta astihan se lapsi on kuullut äidin sydämen sykkeet ja nukahtanut niihin… sit onkin oma huone ja oma sänky.. turvallinen äiti on kaukana. Jopa mannerheimin lastensuojelusivuilla liputetaan perhepedin puolesta. Se on kuiteskin vain vaihe lapsen kehityksessä. Ei sinne äidin ja isin väliin kukaan ole jäänyt.

  Musta on maailman ihaninta kömpiä aaronin viereen nukkumaan <3

  • Niin toki lapsien luonteet on erilaisia ja sekin vaikuttaa nukkumiseen. Eetu onneks jo pienestä pitäen on nukahtanu helposti omaan pinnasänkyyn. Kokonaan ei haluta perhepedissä olla senkään takia, koska jossain vaiheessa pojan pitäisi kuitenkin siirtyä omaan sänkyyn ja uskon siirtymishommelin olevan helpompi kun osaa nukkua myös omassaan.
   Jos Eetu huutaisi hitosti yöllä ja näyttäisi siltä ettei saa unta yksin, nii sitten tottakai nukkus viekussa kokoaja.

   Osa perhepeteilystä en kuitenkaan vielä haluu luopuu, kun on niin ihana herätä Eetun vierestä aamulla :).

 7. Uusi lukija ilmottautuu! Oon aina välillä kurkkinu blogias ja nyt sit päätin jäädä seurailemaan kun kuitenki vilkuilen tänne 😀

  meillä nukutaa kans pinnikses. Pelkäisin just sitä, et litistäisin vauvan. Joskus oon imettäessä nukahtanu mut ei oo tuntii kauempaa nukuttu vierekkäin. Ja joskus aamulla otan pojan köllimään viereeni vielä ennen nousemista.

  jos vaa ehit niin käy kurkkimas mun blogia: vauvanaskeleet.blogspot.fi

  vaikutat aika rempseältä ihmiseltä. Mikä on siis hyvä juttu 😀 🙂

  • Hups, Lindzille tarkotettu komma meni tähän ja piti copy pastee oikeeseen paikkaan :D.

   Hihih kiva kun tulit lukijaksi ja toivottovasti viihdyt :).
   Joo mie oon tällänen rempsee räpättäjä iha livenäkin, niin haluun kirjottaa blogiinkin samalla sävytteellä. En osais kirjottaakaan liian tönkkötönkköö. Kiva jos tykkäät 🙂

   Miepä käyn kurkkaamassa!

 8. Meillä on kuopus nukkunut kokonaan ensimmäiset 7kk mun vieressä. 🙂 pinnasänkyä ei siis edes ollut. Sitten hiljalleen on enemmän ja enemmän nukkunut omassa sängyssä ja nyt 1v menee nukkumaan omaan sänkyyn ja tulee joskus klo 5 yöllä mun viereen ja jatkaa unia kahdeksaan. 🙂 Näin on ollut hyvä meillä. 🙂 Mulla on ollut jotenkin hyvä ja turvallinen olo, kun se pieni nukkuu siinä kainalossa. Yksin omassa sängyssä se olis ollut niin raasu, eikä se olis edes onnistunut, kun on ollut niin itkuinen vauva ja tarvinnut rintaa koko ajan. Mä oon hoitanutkin yöimetyksen aika sillai rinta suuhun ja itte nukkumaan 😉

  • Kiva että kuitenkin oppi helposti omaankin sänkyyn :). Oon kuullu et joidenkin lapset on kapinoinu tosi paljon siirtymistä omaan sänkyyn.
   Jos tosi usein tissittelee niin vaivattomampaa pitää kyllä vieressä :).

 9. Meilläkin nukuttiin aluksi perhepedissä melkeen koko yö, kun se oli vaan niiin paljon helpompaa. Tissi suuhun ja ite pysty jatkaa heti unia. Joskus ei välttämättä heränny ollenkaan, kun typy oli löytänyt tiensi itse tissille 😀 Nyt, kun en enää imetä, niin Lilian nukkuu koko yön omassa sängyssä, joka on ihan kiinni meidän sängyssä. Yöt sujuu paljon rauhallisemmin, kun molemmilla on omaa tilaa nukkua. Aamulla kuitenkin miehen lähdettyä töihin otan Lilianin nukkumaan viereeni, jollon me saadaa vallata koko sänky! Onhan se vauvan vieressä niin ihana olla <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta