Fitness sitä ja Fitness tota

Media on pullollaan infoa fitneksestä. Treeniblogeja syntyy kuin sieniä sateella. Kaikki haluaa ison ja pyöreän pyllyn, lihakset on in ja jee life is fucking good.

”Näin treenaat hyvän pyllyn”, ”Näin saat sixpäkin”, ”Katso pyllyä muokkaavat kyykkyliikkeet”. Kuvia lähes paljaista treenatuista perseistä ja roiskeläppä bikineistä. Minua on ruvennu suomalaisittain sanottuna vituttamaan koko treenihypetys. Ihan niinkuin inhoan mitä tahansa asiaa, jota tungetaan joka puolelle jatkuvasti. On tyyppejä jotka spämmää facebookia koirapäivityksillä, vauvapäivityksillä tai treenipäivityksillä. Kun naamalle tungetaan jatkuvalla syötöllä hehkutusta samasta aiheesta, alkaa tällä tytöllä kasvaa jorma otsassa. Kaikkea ei vaan voi sivuuttaa koska sitä tungetaan naamalle joka puolella!

treee

IMG_0747

Mediassakin hypetysaiheet onneksi vaihtuu ja toivon, että fitness tätä ja sitä alkaisi jo loppua. Ensin hehkutettiin karppauksesta ja porukka manasi hiilarit helvettiin. Sitten tuli treenibuumi. Mikäköhän seuraavaksi? Ollaan läskiperseitä, eikä treenata-buumi? Toivottovasti ei sentään. Älkää käsittäkö väärin. Mielestäni on todella positiivista miten ihmiset haluavat jakaa iloaan ja kokemuksiaan hyvistä treenituloksista, näyttää treenattuja käsivarsiaan ja timmejä vatsoja, mutta liika on liikaa!

IMG_1110_edited-1

Nahkaa / Löllöö / Mahaa
Nahkaa / Löllöö / Mahaa

On lähes pelottavaa, miten yhä nuoremmat ja nuoremmat altistuu fitnesbuumille. ”No kun sillä bloggaajallakin on kiva pylly, niin miunkin pitää alkaa kyykkäämään”. Sain itse pari kuukautta sitten sähköpostia 16-vuotiaalta tytöltä, joka pyysi minulta apua treeniohjelman tekoon. Olin otettu siitä, että joku pyytää vinkkiä tälläiseltä mamma-treenaajalta, vaikka FitFashion on tiukkapyllyisiä treenibeibejä pullollaan. Tuli kuitenkin hieman pelottava olo. 16-vuotias on kuitenkin vasta lapsi, enkä edes tiedä onko fyysisesti niin nuoren järkevää aloittaa treenaus. Sanoinkin hänelle, että en ole alan ammattilainen joten en voi valitettavasti auttaa ja kehotin pyytämään ammattilaiselta apua, kannattaako niin nuoren edes harrastaa voimaharjoittelua. Iltalehdessä oli myös juttu lapsesta joka on kasvattanut hervottomat muskelit. Siis mitä hemmettiä?? Sen lapsen kroppa menee aivan varmasti sekaisin. Joku raja.

10723853_753779308022277_846319504_n 925928_1499440043637856_1050763701_n 10727308_643358865782121_622969471_n

Muistan kun itseltäni kysyttiin joskus vuosia sitten ”treenaat sä johonkin kisoihin”? Joo en todellakaan. En ikinä, ikinä lähtisi tavoittelemaan kisalavoja. Olen siihen liian laiska, rakastan ruokaa enkä todellakaan haluaisi vetää niin natsilinjaa lavalla seisomisen takia. Kisaajat tekevät ihan helvetinmoisen homman päästääkseen lavalle ja tämä mammamaha nostaa heille kaikille hattua. Vaikka itse en hommaan ikinä lähtisi, enkä loppujen lopuksi tajua mikä siinä on niiiin hienoa. En kuitenkaan ymmärrä miksi jotkut haukkuvat ja mollaavat fitness-elämäntapaa eläviä. Heillä on oikeus vetää sitä natsilinjaa jos he haluavat. Jos kuitenkin olisi pakko valita kahdesta ääripää elämäntyylistä : natsilinjasta tai läski-löllö-vedän eineksiä-elämäntyylistä, niin valitsisin natsilinjan.

Yleisestikin, miksi sana Fitness liitetään ihan normaaliin treenaamiseenkin? Perus kuntosaliharjoittelu on kuitenkin ihan eri asia. Se ei tarkoita jos harrastaa kuntosalia ja katsoo vähän mitä suuhunsa pistää, että olisi Fitness. Ei ainakaan omasta mielestäni.  Särähtää joka kerta korvaan jos joku kommentoi minua ”fitness-bloggariksi”. Kylkijenkatkin nauraa.

Varmaan osittain tuosta treenaamisen ylihypetyksestä ja treenibeibe juttujen mediaoksennuksesta johtuu oma hiljaisuuteni treenirintamapostauksiin. Blogi elää kuitenkin fiilisten mukaan, joten en halua lähteä pakkokirjoittamaan mitään punttipäiväkirjoja jos siltä ei tunnu. En missään nimessä ole treenipostauksia hylkäämässä ja luonnoksissa makaileekin muutama liikuntapostaus, sekä mietintämyssyssä muhii lisää. Julkaisen niitä omien tuntemusten mukaan.

Tekstin pointtina ei ollut kuitenkaan arvostella itse lajia, vaan nimenomaan sitä joka paikkaan tunkemista ja överi hypetystä. Mielipiteitä?

 

T. Tiina. Mamma joka treenaa, mutta ei ole mikään Fitness-Mama

SEURAA MAMAA Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

 

Tiina / Fit Fat Mama

18 vastausta artikkeliin “Fitness sitä ja Fitness tota”

 1. Nyt on kyllä otettu hampaisiin nämä kunnon lavoille treenaavat fitnesmimmit, mutta toisaalta ihan hyvä niin. Aika vääristyneen mallin antaa kehosta nuorille tytöille ja tuskin se kisakuntoon rasvat pois tms. kuuri kauheen terveellistä on. Musta fitfarm ruokkii tätä trendiä aikalailla.

  Älä sinä siellä kuule mahaa puristele, näytät tosi hyvälle ja kroppas näyttää terveellä tavalla hyvälle!

  Mä kirjoitin huumorimielellä tänään blogiin vaihtoehtoisen reisitreeniohjeen 😉

  • Ennen nuoret ihannoi luurangon laihoja vartaloita ja nyt ihannointiin on tullut lihaksikas vartalo. Tottakai on fiksumpaa hakea lihaksikkuutta, mutta varsinkin nuorille sellanen fyysinen kova treenaaminen ei luultavasti oo kovinkaan järkevää ihan kasvun ja kehityksenkin kannalta :/. Mie oon fitfarmin tykkääjänä feississä ja sieltä nousee kyllä aika hienojakin onnistuja tarinoita :). Niitä lukiessa kyllä huomaa sen kahtijakauman: toiset on hulluna vastaan ja toiset puolesta.

   Kiitos Janica :)! Kiva, käympäs kurkkaamassa!

  • Mäkin tykkään fitfarmista facessa ja olen samaa mieltä, että upeita muutoksia. Myös hienoa, että nyt terve, lihaksikas kroppa in eikä laiha läsli, jolla ei lihasta, ei treenaa. Liian nuorena ei tule aloittaa tosiaankaan. Mutta tarkoitin, että se lavakuntoon hakeutuminen jos sitä nuoret ihannoi niin on omalla tavalla aika vääristynyt kuva hyvännäköisestä kropasta musta, en usko, että on hyväksi kellekään. Mut, mielummin treenaa kun ei treenaa… olipas sekava ajatus 🙂

  • Joo se on kyllä huono homma, jos nuoret havittelee nimenomaan sitä lavakuntoa. Se kun on kaukana normaalikunnosta, vertaa vaikka kilpailijoiden of-kuntoon :).

 2. En voi muuta sanoa, kuin että olen niin samaa mieltä. Mua ärsyttää jo oma blogin nimikin tämän fitness buumin keskellä 😀

  • Kiva kuulla että oot samoilla linjoilla :)! Noh, eiköhän toi buumi jossain vaiheessa ohi mene 🙂

 3. Moikka!
  Tää tuntuu tällä hetkellä yhdelle järkevimmistä postauksista aiheesta bloggaajien keskuudessa. Minnuu on niin naurattanu ja vihastuttanu koko aihe mediassa. 😀 Tässä kiteyty kaikki tärkeimmät asiat, mitä itekin oon ajatellu!
  Tosi hyvä, että oot käännyttäny 16-vuotiaan ammattilaisen puoleen, vaikka 16-vuotiaana tulisi todellakin harjoitella jo lihaskuntoa, mutta ehkä hieman eri tavoin kuin kokeneemmat salilla kävijät. 🙂 Aina on hyvä muistaa kuitenkin, että treeniohjelmat tehdään yksilöllisesti ja ammattilainen (yleensä) tietää mitä tekee. 🙂

  • Moi!

   Tosi kiva että tykkäsit ja pidit järkevänä :)! Olin jotenki varautunu siihenkin, että tyypit tulee huutelemaan että mitäs sinä mammamaha valitat jos treeneistä överihypetetään :D.

   Joo ei tullut mieleenkään ohjeistaa hänelle mitään saliohjelmaa, koska en ole mikään ammattilainen :).

 4. Mä oon kyllä kans ihan kyllästynyt tähän fitness sitä fitness tota… Kaikkialta se puskee ja varsinkin tän ”kohun” jälkeen. Vähänkö kun sanoo ees jotain kritiikkiä fitneksestä niin heti on sellaset palkokasvit nenässä et saa lukea niistä viikko tolkulla.

  Ja oikeasti ärsyttää fitneksen ja tavallisen treenaamisen yhdistäminen.

  • Joo iltalehti nosti useitakin fitness-postauksia pinnalle ja kohu alkoi taas. Juuri kun tuntui, että entinen fitnesskohu oli hälvetynyt :D.
   Niimpä! Treenaaminen ei aina tarkota sitä ah niin ihanaa ja ihkuu fitness laiffiii

 5. Mietit, että mitä seuraavaksi, kun oli jo karppausbuumi ja nyt fitnessbuumi. Jotkut on veikkailleet, että seuraavaksi nousee kauneusleikkausbuumi… Se överihypetys on ärsyttävää tässä fitnessvouhotuksessa, mutta ehkä treenaaminen on kuitenkin terveempi trendi kuin kauneusleikkaukset trendinä.

 6. Mokka moi :)!
  Kyllä kyllä juurikin noin :).
  Mun oikea silmä alkaa karsastaan aina pahasti kun lueskelen välillä joitain tosi fitnesslifestyle juttuja :D. ja etenkin siinä vaiheessa kun hifistellään ruuan kanssa. Valtaosista blogeista pidän toki. Makuasioita lieneen ;).

  Hyvä kirjoitus Tiina ”peukku” :)!
  – Mari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta