Edullista ruokaa: Makaronilaatikko

Mie oon tällähetkellä flunssassa, yhyy. Saisi mennä pöpö nopeasti pois! On se perhana kun kerrankin kävin ryhmäliikuntatunnilla ja heti seuraavana päivänä oli kurkku kipeä. Nyt nokka vuotaa ja kurkku on liekeissä. Just kun oli motivaatiota liikkua niin pöpö iski. Perseestä.

IMG_6479

Mutta siihen pöperöön:

Makaronilaatikko on yksi perinteisimmästä suomalaisista pöperöistä. Lootan voi tehdä joko munamaitoon tai lihaliemeen. Munamaitoon tehtynä ruoka on yleensä paljon kiinteämpää ja se lohkeaa palasiksi. Lihaliemilootasta tulee itselleni mieleen sellainen löysä makaronikasa jota syötiin kouluaikaan. 

Halusin kuitenkin kokeilla millaista lootaa tulisi lihaliemellä. Ruoka onnistui, eikä siitä tullut löllökasaa :)! Nesteen määrä vaikuttaa tietenkin rakenteeseen ja jos sitä tunkee liikaa, tuloksena on pikemminkin makaronisoppa.

Makaronilaatikko on helppoa, halpaa ja riittoisaa. Loistojuttu laiskureille jotka ei jaksa tehdä jokapäivä ruokaa (niinkuin me) ja ruokaa tulee sen verran iso kasa, että se riittäisi suurperheellekin.

Jos ruuasta haluaa tehdä astetta terveellisemmän (silloin tietty ruuan annoshinta nousee),  niin sekaan voi lisätä kasviksia, käyttää mahdollisimman kevyttä jauhelihaa & juustoa ja täysjyvämakaronia. Hintaero ei tumman ja vaalean välillä ole mikään suuri ja me käytetään aina tummaa, niinkuin olen aikaisemminkin kertonut.

Tässä ohje:

 

 

Tarvitset:

Jauhelihaa (meillä oli 700g)

1 pussi makaronia (meillä täysjyvää)

Sipulin

Mausteita

Lihaliemikuution

Vettä

(Juustoa jos kaapista sitä löytyy)

IMG_6475Pilko sipuli. Paista jauheliha ja sipulisilppu, mausta. Laita paistettu jauheliha vuokaan.

''Laita kattilaan vettä ja ripaus suolaa. Heitä makaronit uiskentelemaan kiehuvaan veteen ja anna porista. Makaroneja ei tarvitse keittää täyskypsiksi, koska paistoaika uunissa on laatikolla niin pitkä.

IMG_6476Laita samalle pannulle jossa paistoit jauhelihan ½ litraa vettä ja 1 lihaliemikuutio. Kun keittelet lihaliemiveden samassa pannussa kuin jauhelihat, veteen irtoaa enemmän makua.

IMG_6478

Kaada myös makaronit vuokaan ja sekoittele. Lisää lihaliemivesi ja laita ruoka 225-asteiseen uuniin 45-60 minuutiksi.

Syö!

Teetkö itse makaronilaatikon munamaitoon vai lihaliemeen?

-Tiina

 

Tiina / Fit Fat Mama

15 vastausta artikkeliin “Edullista ruokaa: Makaronilaatikko”

  1. AINA lihaliemeen, en voi sietää munamaitoa. Teen makaronilaatikkoa lähes viikottain, kerralla tulee reilu satsi joka on helppo laittaa rasioihin sopivina annoksina ja ottaa evääksi töihin sekä lämmittää mikrossa illalla treenin jälkeen kun on kiljuva nälkä ja ruokaa pitää saada äkkiä.

    • Miulla taas oli sellane mielikuva lihaliemi makaronilaatikosta, että se ei maistu miltään ja on löllöö, mutta tulipahan se mielikuva kumottua :)!
      Oli maistuvampaa lihaliemeen tehtynä :)!

  2. Teen vaihdellen, mutta koska tykkään mausteisemmasta ruoasta niin lihaliemeen on kivempi tehdä, munamaito on kovin mauton. Jos haluaa kiinteää, voi lihaliemeen laittaa munaa sekaan (kunhan on jäähtynyt hieman). Itse olen siis usein tehnyt lihaliemi + muna, eli munamaito ilman maitoa 😀

    • Oon miettinyki miten vesi+muna kombo toimisi! Pitää koklaa ens kerralla tolleen, kiitti :)! Saa sit pikkase enemmä protskuuki =)

  3. Heh, mie en oo varmaan mikään perinteisin tyyppi: Aika usein teen tomaattimurskaan 😀 Ja sitten jauhelihankin korjaan joko soijalla tai linsseillä. Kai sinne aina välillä jotain munaa ja maitoakin eksyy!

    • Mieki tykkään tuunailla monesti ruokii ja tomaattimurska on kyllä pop jauhelihan kaa :).

  4. Aina munamaitoon (ennen tätä) 😀 Mutta minäkin rupesin miettimään nyt että voisi kokeilla tuota lihaliemi-muna-soossia, munamaidon kanssa on aina se ongelma että tulee jotenkin mautonta vaikka kuinka heittäis maitoa sekaan..

    • Niimpä,munamaitoon on mauttomampaa. Ketsuppi on pakollinen :D. Meil on onneks sellasta less sugar versioo 🙂

  5. Täällä yks laiskuri, joka tekee makaronilaatikkoa, usein. Toisaalta uppoaa koko porukkaan hyvin – kukaan ei sano että hyi mitä ruokaa tänään syödään 😉 Teen makaronilaatikon a-i-n-a lihaliemeen, tai vaihtoehtoisesti ruskeeseen kastikkeeseen. Meillä aina kotonakin tehtiin lihaliemeen, ja mun mielestä munamaitoversio oli jotain todella outoa 😀 Nyt pakko myöntää, että anoppi tekee tooooosi hyvä makaronilaatikkoa, munamaitoon.. Eli molempiparempi 🙂

    • Meilläki kaikki tykkää lootasta,pitäs tehä useemminki :). Iskä tekee munamaitoon ja se in kyl hyvää,se laittaa muistaakseen juustoraastetta siihe munamaidon sekaan 🙂

  6. Oon aina ja ikuisesti tehnyt makaronilaatikon munamaitoon ja kyseinen ruoka on ylittänyt minun sietokynnyksen jo pitkä aika sitten. Ei vaan maistu enää ollenkaan, kun sillon nuorempana köyhänä opiskelijana, sitä tuli syötyä niin usein.

    Voisi kyllä kokeilla tällaista versiota, jospa se alkaisi taas maistumaan. Makaroonilaatikko on kuitenkin niin hemmetin iisi ruoka ja helppo ottaa töihin evääks. Ja sit kun pyöräyttää kylkeen vielä jonkun hyvän salaatin, niin johan kelepoo 😀

    • Mieki tein ennen makaronilaatikon AINA munamaitoon ja se on usein tosissaankin vähä tylsän makuista. Lihaliemellä makua on paljon enemmän, kannattaa koklaa :)!
      Helppoo ja hyvvää. Pitäisi tehdä useamminkin :).

  7. Lihaliemimunamaito kombo, puolet ja puolet..ja lihaliemen teen niin et makaroonien sekaan heitän sen kuution ku kiehuu, niin tulee makua makarooneihinki 😀

    • Toi onki hyvä kikka että laittaa makaroonien sekaan :)! Loota on kätevä kun sitä voi tehdä niin monilla eri kikoilla.
      Viimeks tein silleen, että lisäsin lihaliemiveteen yhden kananmunan siinä vaiheessa kun vesi oli hieman jäähtynyt. Toimi :)!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta