SEKUNDAARINEN LAPSETTOMUUS ON PERSEESTÄ

Vauva-uutisia tuntuu olevan yhä vaikeampi kestää. En enää osaa iloita, tai olla onnellinen toisen puolesta. Tulee vain katkera ämmä olo. Miksi toi, enkä mie? Mitä se on tehnyt oikein ja mitä mie väärin? Miksi tuolle jos sillä on jo monta lasta ja minulla vain yksi. Lopulta mietin, että miksi valitan, kun jotkut ei saa edes yhtä lasta?

Lapsi, lapsettomuus, vauva, Äitiys. Niin henkilökohtaisia asioita, jotka herättävät niin voimakkaita tunteita. Tunteita, joita ei voi edes käsittää jos itselleen ei ole asiat ajankohtaisia.

Ennen kun facebookin tai blogien seurantakanavan feedissä näkyi raskausuutisia, sisälle tuli lämmin olo ja ajattelin ”Voi miten ihanaa”. He saavat kokea vastasyntyneen lapsen onnen. Nyt kun vauvauutinen pamahtaa näytölle, tulee vain armoton vitutus ja itku. Sen jälkeen moitin itseäni. Eihän muiden onni ole minulta pois. Siinä tilanteessa se vain tuntuu litrarilta päin kasvoja. Meille tulee vauva –BÄNG. ”Annettiin sen vaan tapahtua, plussasin heti” BÄNG.

Eetua yrittäessä kiertoni heitteli miten sattuu, niin Cepon kohdalla kuin nyt uuden rundin alkaessa. Harmittaa niin paljon ja tulee todella epänaisellinen olo, kun ei kroppa toimi niinkuin normaaleilla naisilla. Alipaino ja stressi on ollut iso tekijä aikaisemmin. Nyt alipainoa ei enää ole, ja stressikin on lievempää kuin pahimpina aikoina. Mutta ei toimi. Tässä kuussa herättelin jo toiveita plussasta. Hajuaisti oli herkentynyt ja mielialat vaihteli. BÄNG turha toivo. Ostin suklaata ja mieliala on nyt kyllä todella paska.

Olen käynyt tutkimuksissa ja katsottiin myös munasarjat. Ne on pienirakkulaiset, joka kuulemma aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia. Myös kilpirauhaskokeet ja vaikka sun mitkä verikokeet on otettu keväällä, niissä ei löytynyt mitään. En vaan tiedä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä…olo on todella turhautunut.

Antaa vaan vauvauutisten paukkua. Meitsi tyttö se käy akupunktiossa, syö eri vitamiineja, yrittää elää stressittömämpää elämää, lämmittää vesipussilla kohtua ja on villasukat jalassa että kroppa ei olisi kylmä kostea (ei kuulemma hyvä vauvankasvu ”alusta”), yrittää olla miettimättä liikaa asiaa, miettii silti välillä ja surullistuu. Kökin myös nokkospuskassa keräämässä nokkosia, koska ne on terveellisiä ja terveellistä ruokaa=parempi tsäänssi saada terveempi vauva tai edes raskaus. Kohta varmaan luen jotain loitsua vesisateessa vieterihattu päässä.

sekundaarinenlapsettomuus

Kysynkin teiltä, jos ruudun sillä puolen on lapsettomuudesta, sekundaarisesta tai siitä vielä pahemmasta kokevia ; kuinka välttää katkeruus?  Miten pitkään sinä yritit lasta?

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

VAUVA VS. TAAPEROAIKA

Tuntuupas ihan oudolta, että nyt on jo vappu-aatto. Ennen muinoin se oli suurikin ryyppyjuhla, tänä vuonna juhliminen tapahtuu dietin vuoksi rahkalla ja marjoilla haha! Simasta en onneksi edes tykkää ja viime viikonloppuna vedin munkkeja niin paljon ettei edes tee mieli. Vapputorilta pitää ainakin käydä Eetulle hankkimassa ensimmäinen ilmapallo, toivottovasti valikoimassa on Muumi-palloja, hän kun on niin suuri ”muummi” fani.

Eetu on meidän ensimmäinen lapsi joten koko vauva-taaperoajan seuraaminen on ollut aika jännää. Päivittäin ihmettelen miten meidän, kahden tavallisen talliaisen lapsesta onkin voinut tulla noin ihana. Katselin vanhoja videopätkiä vauva-ajoista Eetun kanssa ja rupesin miettimään,että vaikka vauva-aika oli opettavaista ja ihanaa,nautin nykyhetkestä paljon enemmän.

Vauva -ja taaperoaika poikkeaakin melkoisesti toisistaan ja sanon tämän täydestä sydämestäni: Ihanaa kun lapsemme on Taapero, eikä enää vauva! Onhan vauvat söpöjä ja kaikkee voi hellanlettas, mutta Taaperoaika rökittää tissi-kakka-kitinä-mikä hitto sitä vaivaa-huono uni kombovuoden 6-0.  Nyt Eetu on jo oma persoonansa, ihana pieni ihminen joka oppii koko ajan uutta. Tällä hetkellä rakastan häntä enemmän kuin ikinä <3.

Tein vähän vertailuja vauva-aikaan vs. nykytilanteeseen.

 

IMG_6585

 

Vauvan ruokailu. Tissiä, tissiä, tissiä ja tarvittaessa korviketta pullosta. Ruokailut piti olla just eikä melkein vähintään 3tunnin välein tai tapahtui kauheita. Tiheän imun kaudesta puhumattakaan jossa olin naulittuna sohvaan ja vauvaan. Vaikka imetys oli myös ihania läheisyyden hetkiä, niin tykkään paljon enemmän tilanteesta jossa en ole tissin orja. Tai maidon lämmityksen. Kiinteiden harjoittelu joissa ensimmäinen kokeilu osottautui failiksi ja vauva huusi kipua. Kesän syömättömyysjakso, josta seurasi kasvukontrollit ja ihmettely meidän lapsen pienikokoisuudesta. Ärh.

Taaperon ruokailu.  Lähes kaikkea ruokia maistellaan mielellään ja tuntuu erävoitolta kaikkien aikaisempien ruuanhaluttomuus jaksojen jälkeen kun Eetu pyytää ”lissää”. Minimies osaa syödä itse, joka oli ”yhyy miun vauva on jo niin iso” hetki kun hän sen taidon aikanaan oppi.
IMG_6771

 

Vauvan uni. Yöheräilyjä joiden lukumäärää ei edes aamulla muistanut. Käsittämättömiä huutokohtauksia ja vanhempien tappelut univajeen takia.

Taaperon uni. Vuoden täyttämisen jälkeen unet alkoivat vihdoinkin parantua. Kokonaisia öitä on nykyisin useampia kuin rikkonaisia. Eetu herää kyllä välillä vieläkin, mutta rauhoittumiseen riittää tutin laittaminen suuhun ja soittorasian päälle laittaminen. Sairastelut ja hampaiden tulot on poikkeuksia, silloin minimies heräilee vähän väliä, mutta se on ihan normaalia.

 

IMG_0194

 

Vauvan tekeminen. Haha ai kauhee tulipa huono sanavalinta, ei alulle laittaminen vaan se mitä vauva tekee haha! Noh, vauvahan ei vielä osaa tehdä mitään. Näyttää söpöltä tuituituitui. Ja syödä. Ja nukkua.

Taaperon tekeminen. Osaa -ja haluaa tehdä vaikka mitä! Piirtäminen, ulkona oleminen, ylipäätänsä aktiviteettien keksiminen on huomattavasti mukavampaa nykyisin kun toinen osaa ja on kiinnostunut tekemään asioita. Koin vauvavuotena huonoa omaatuntoa vähäisistä aktiviiteista, mutta ei Eetua edes kiinnostanut silloin niin paljoa esim. ulkoilu. Ennen karttelin ulos lähtemistä, nykyisin se on jopa mukavaa! Viime viikonloppuna olin kahdelleen pojan kanssa puistossa, enkä kertaakaan katsonut instaa/facee yms. Ei tullut edes mieleen. Siinä me istuttiin kummatkin hiekkalaatikolla ja tehtiin hiekkakakkuja.

 

IMG_5154

Vauvan vaatteet. Niin söpöjä että voi tsösses <3. Mutta käyttöikä ei ollut pitkä.

Taaperon vaatteet. Käyttöaika on huomattavasti pidempi! Meillä on laatikossa vaatteita jotka on olleet monta kuukautta käytössä ja ovat vielä just sopivia.

 

Vauvavuosi meni hurahtaen näin jälkikäteen ajateltuna ja tottakai pitäisi silloin osata elää hetkessä ja nauttia vauvan tuoksusta, pienestä ihmeestä. Mutta on se silti niin ihanaa kun lapsi osaa jo kommunikoida. Tottakai uhmakohtaukset koettelee hermoja, mutta itse ainakin henkilökohtaisesti siedän enemmän huutoa kuin vauva-ajan kitinää jolloin ei tiennyt mikä nyytteröä vaivaa. Pahimmat uhmakohtaukset on varmasti edessä päin, mutta tämän hetkinen ikä on miusta tosi ihana. Pitää ottaa paljon valokuvia ja videokuvaa jota on sitten myöhemmin ihana katsoa <3.

 

 

Kumpi aika siusta on/oli nautittavampaa? Vauva vai Taapero?