NEUVOLA RASKAUSVIIKKO 30+

Viime viikolla tärähti uudet kymmenluvut mittariin. Ihan hullua! Pari kuukautta enää laskettuun aikaan…nyt viikot siis 31+, mutta viime viikolla oli neuvola josta halusin tulla kirjoittamaan.

31. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 30 viikosta ja 0 päivästä 30 viikkoon ja 6 päivään (30+0 – 30+6).
Sikiön paino: 1600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 26,5 cm
Koko pituus: 36 cm

Tämän viikon alussa sikiö on 28 viikkoa vanha. Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Tutkijoiden mielestä älykkyys on lähtöisin tästä uloimmasta aivokerroksesta. Poimuttuneessa pintakerroksessa aivosolujen määrä maksimoituu, kun sen pinta-ala kasvaa. Sikiön aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa!

Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä. Sikiöllä on nyt kunnon hiukset päässä. Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä.

Sikiö liikkuu niin paljon kuin mahdollista rajoittuneessa tilassa. Se potkii jaloillaan ja jyskyttää käsillään. Jotkut sikiöt alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Tämän huomaat kun sikiö potkii ja jyskii palleaan ja kylkiluihin ja pää painuu kohti lantionpohjaa.

Vauvan liikkeet kyllä tuntuu ja kovaa. Myy taitaa olla pieni ja pippurinen jo masusta saakka hihi. Harjoitussupistuksia tulee yhä päivittäin, välillä kipeämpiä ja välillä lievempiä. Kävin kohdunkaula kontrollissa viime viikolla ja kaikki näytti edelleen onneksi hyvältä. Pari päivää sitten pystyin käymään ihan reippaalla kävelylenkilläkin ja ai että mie nautin! Vettä satoi, koira sekä mie oltiin ihan märkiä, mutta ei haitannut. Oli vaan niin kivaa kun pystyi kävelemään reippaasti ja tuli ihan ikävä kunnon treeniä.

Neuvolassa katsottiin perus pissa, verenpaine ja vauvan sykkeet. Kaikki niissä ok ja bebe liikuskeli sykkeen kuuntelun aikana kivasti. Paino oli noussut n. 500g viikossa, enemmän kuin muina viikkoina mutta painonnousu oli tiedossakin kun melkein 10km päivittäinen  pyöräily on jäänyt pois enkä ruokavaliota ole muokkaillut yhtään. Vielä(kään) en ota siitä stressiä. Näillä Suomen epävakailla säillä on ihan mukavaa ajella autolla töihin.

Neuvolantäti tunnusteli vauvan asentoa ja ilmeni, että Myyn pää on todella todella alhaalla. Kysyin voiko siitä olla haittaa ja vauvalle ei, mutta minun fyysiselle ololle voi olla ikävää. Joo-o, on tullut huomattua. Ei siis ihmekään, että kävelyni muistuttaa monesti pigviiniä ja harjoitussupistuksia tulee. Myös istuminen alkaa pitkässä juoksussa tuntua ikävältä kun maha painaa keuhkoja tai mitä lie.

Paino raskauden alusta +7,4kg (5,6kg)

Suluissa oleva on edellisestä neuvolasta painonnousu. Painoa oli edellisestä neuvolasta tullut 1,8kg.

Painonnousun lasken ensimmäisestä neuvolakäynnistä. Liikuntaa olisi ihan fyysisen kunnon ja tulevan synnytyksen takia hyvä saada lisättyä, mutta voinnin mukaan edelleen. Kun kipuja on, sille ei oikein voi muuta kuin mennä hissukseen…seuraava neuvola on itseasiassa ensi viikolla. Mitataan mahan ympärys uudelleen kun edellisestä neuvolakäynnistä ei ollut paljoa kasvua tullut. Oma veikkaukseni on se, että mahan ympärys ei ole kasvanut koska Myyn pää on niin sike alhaalla.

Kivaa keskiviikkoa <3.

Edelliset neuvolapostaukset ;

2. neuvolakäynti

Huono uutinen neuvolassa

Neuvolakuulumiset rv 26+1

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA