RASKAUSVIIKKO 38+0

Maanantaina tärähti taas uudet viikkolukemat kehiin; raskausviikko 38+0.

39. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 38 viikosta ja 0 päivästä 38 viikkoon ja 6 päivään (38+0 – 38+6).
Sikiön paino: 3200 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 34 cm
Koko pituus: 48 cm

SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 36 viikkoa vanha. Käden otteet tulevat lujemmiksi ja sikiö reagoi selvemmin valoon ja ääniin. Sen vartalo on pyöreä ja pullea. Suolistossa on nyt kunnon määrä mekoniumia, lapsenpihkaa. Yleensä pää on alaspäin ja usein painunut lantiota vasten. Nyt kohdussa on niin ahdasta, että kädet ja jalat pysyvät tiukasti kiinni vartalossa. Luusto muuttuu kovemmaksi, mutta kaikki kehon luut eivät ole kovia vielä synnytyksessäkään. Pääkallossa on pieniä aukkoja, jotta pää pystyy mukautumaan synnytyskanavaan. Pää voi näyttää hieman oudolta heti synnytyksen jälkeen, mutta se palaa oikeaan muotoonsa nopeasti.

Beben kokoarvio selvitettiin just ultrassa 🙂

A post shared by Fit Fat Mama/ Tiina (@fitfatmamatiina) on

Kävin vauvan kokoarviossa 37+0 eli reilu viikko sitten. Silloin Myy oli 2,5kg <3. Edellisen kerran mitatessa kokoa oli kuitenkin alle 2kg, joten kiva tietää hänen kasvaneen. Arviot on tottakai vaan arvioita, mutta kiva saada jotain suuntaa antavaa. Eetun aikana kävin nimittäin kokoarviossa muistaakseni rv 38 ja silloin hän oli olevinaan 3kg. Viikkoa myöhemmin kun synnytin, todellinen koko oli kuitenkin 2,7kg. Instagramissa kokoarviostakin kun kerroin, niin moni sanoi omalla kohdallaan kokoarvion heittäneen. Saa nähdä miten käy! Ultraan on varattu kokoarvio vielä rv 39+4, mutta toivottovasti olisin sitten jo synnyttänyt. Kysyin miksi pitää vielä käydä, niin kuulemma sillä varmistetaan, että istukka toimii vielä normaalisti.

Olo on ollut vaihteleva. Selkäkipu on lisääntynyt paljon ja lihaskipugeeliä on pitänyt käyttää, joka on onneksi tuonut apua. Yksi yö heräsin selkäkipuun, enkä millään meinannut saada uudestaan unta. Söin, laitoin lihaskipugeeliä ja otin särkylääkkeen joka vei onneksi kivun pois ja sain unta.

Kuulostelen jotenkin todella paljon omaa oloa, raivostuttavaakin. Minimiehen odotusaikaan kun ei tosissaan kevyitä harjoitussupistuksia lukuunottamatta ollut mitään ennakoivia juttuja. Lörts vaan kun vedet meni.

Olisin jo ihan valmis synnyttämään. Välillä olen ollut todella kiukkuinen hormoniämmä kun alkaa oikeasti tämä odottaminen ärsyttää. Ensin oli sekundaarinen lapsettomuus ja odotti, odotti ja odotti sitä perkeleen plussaa. Sitten odotti ja odotti, että riskiviikot menee ohi. Sitten odotti rakenneultraa. Sitten äitiysloman alkua. Ja nyt vauvaa.

Ässä-keinot sekä vadelmatee on otettu käyttöön. Saa nähdä onko niistä mitään apua, mutta ei ainakaan mitään haittaakaan voi olla.

kipugeeli sopivasti taustalla, Foreverin Heat <3!

Sitten yksi tosi mammamamma juttu; maitoa on myös alkanut erittymään tisseistä ja yksi aamu heräsinkin paita märkänä. Toivottovasti se enteilisi hyvää imetystaipaletta. Ai hitto kun mietinkin miten kipeää imetys teki alussa ja oi voi sitä kaalinlehtien löyhkää kotona pari päivää kun etsi jotain helpotusta kipuun…

Neuvola on huomenna, mutta halusin kirjoitella jo tänään raskausviikko kuulumiset kun en usko neuvolassa mitään ihmeempää tapahtuvan. Perus paino, pissat yms.

Eetukin on alkanut kyselemään ”Milloin Myy syntyy?”, ”Milloin Myy tulee?”, ”Minulla on jo Myytä ikävä”.

Toivottakaa synnytystuulia, tai ettei ainakaan yli paukahtaisi. Täällä ollaan jo ready <3.

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

#VAIN RASKAUSJUTUT

Instaan olen tägäillyt #vainraskausjutut tägillä juttuja, jotka on tulleet tämän odotuksen aikana mieleen ja tässä niitä #VAIN RASKAUSJUTUT kohtia bloginkin puolelle mitkä on tulleet mieleen raskausajasta.

Kun on jatkuva pissahätä

Kun kusihätä iskee, niin se iskee. Monesti kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kävin tässä yksi päivä kävelyllä koiran kanssa, nautin ulkoilmasta ja siitä ettei lonkkiin koskenut. Kaunis luonto ympärillä ja diipadaa. BUM -karmea pissahätä ja tyyliin jalat ristissä ankkakävelyllä kotia kohti. Herään myös lähes joka yö vessaan.

Kun ruokahimo iskee

Arvaa mitä miulla tekee mieli? Lause joka toistui jossain vaiheessa päivittäin monta kertaa. Nyt mieliteot on vähentyneet, tosin vasta viime viikolla iski BUM jäätävä sipsihimo. Soitin miehelle joka oli kaupoissa, hän vei pisteet kotiin ja totteli kiltisti vaimoa, kotiin tuli sipsipussin kanssa hihi <3.

Kun ei vaan voi treenata kunnolla

Ennen raskautta pyöräilyä melkein 10km päivässä plus kuntosali n. 4 kertaa viikossa on vaihtunut hyötyliikuntaan. Oi että miulla on pyöräilyä ikävä <3!

Kun vaatevarasto pienenee

Maha kun kasvaa, vaatearsenaali jää vääjäämättä pienemmäksi. Napapaita lookki kun ei ole niin hieno pallomasulla. Miehen vaatteita olen myös silloin tällöin lainaillut.

Kun paidat menee hetkessä sotkuun mahan kohdalta

Kun teet ruokaa, syöt, tai mitä vaan, katsot parin tunnin päästä paitaa mahan kohdalta niin se on ihan sottainen.

Kun itkettää

Mies sanoi menevänsä kauppaan. Pyysin, että hän kävisi miulle samalla jotain herkkua. ”No en oo menossa ruokakauppaan” .Vastaus ”yhyy, sie et yhtään tue minuu, yhyy itken enkä voi tälle mitään”.

Kun turvottaa

#vainraskausjutut vol satayks

A post shared by Fit Fat Mama/ Tiina (@fitfatmamatiina) on

Kun odotus -sana saa todellisen merkityksen

Ensin odotin plussaa, sitten 12 viikon riskirajan täyttymistä, sitten rakenneultraa, sitten potkuja, sitten mahan kasvua, sitten vaan sitä, että saisi sen palkinnon syliinsä.

Kun bikineissä ei ahdista

Bikineissä on pallomahan kanssa ihanan luontevaa -ei ahdista mahdolliset jenkkakahvat, eikä näy vatsasta turvotus jos on syönyt pari ylimääräistä pullaa

Kun alussa potkuja odottaa, mutta lopussa niitä melkein pelkää niiden sattumisen takia

Hihi eka kerta kun onnistuin nappaamaan Myyn potkaisun videolle,yleensä mini aina hiljenee kun kaivan kameran 🙂

A post shared by Fit Fat Mama/ Tiina (@fitfatmamatiina) on

Kun et nää värkkiäsi ja mies joutuu sheivaamaan bikinirajan

Kainaloiden sheivaaminen onnistuu kyllä, mutta bikinirajaa hell no.

 

Siinäpä muutama #VAINRASKAUSJUTUT kohta. Samaistutko :D?

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA