SÄÄSTÖVINKKEJÄ: RUOKA

Tällä kertaa vähän kevyempiin aiheisiin. Käyn tätä viikon kulkua erillisessä postauksessa, mutta silleen lyhyesti, on pitänyt jotenkin miettiä omaa elämää ja omia toimintatapoja jotenkin tosi paljon läpi. ”Polku itseeni”, tsösses kun kuulostaa hipiltä mutta 😀. Kiitos tässä vaiheessa jo kertomuksistanne edelliseen postaukseen <3. Kuulumisten sijaan kuitenkin haluan puhua talousasioista jotka kiinnostaa itseäni. Tämän kirjoitin tosin jo viime viikolla ennen romahdusta, mutta aihe on mieluinen, joten tunnen kivaksi siitä kirjoittamisenkin.

Vaikka rakastan shoppailua ja tavaroiden hankkimista, tykkään myös paljon säästämisestä. Monet sanovat  että ”en osaa säästää”. Säästämisen voi kuitenkin oppia, niin kävi itsellenikin! Työ tekijäänsä opettaa ja äitiyslomaa edeltävässä työpaikassa sen taidon opin vihdoinkin ja autoin myös asiakkaita siihen. Monessa asiassa aloittaminen on aina vaikeinta ja niin se on tässäkin asiassa.

Muistan lukeneeni  jostain, että hätävarana olisi hyvä olla vähintään parin kuukauden palkan verran rahaa. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Meneekö astianpesukone rikki, joudutko sairaalaan, lapsen sairastuminen tai joku muu yllättävä tekijä, joka voi osua kenen tahansa kohdalle. Silloin on hyvä olla olemassa hätävaratili tai rahasto jonka ansiosta ei tarvitse ottaa pankista lainaa.

kuinkasäästääruokakuluissa

säästämistäruuassa

Ensin ajattelin lyödä kaikki säästövinkit yhteen rimpsuun, mutta kirjoessani huomasin että hittolainen kun tulee pitkä postaus.

Joten tässä postaussarja SÄÄSTÖVINKKEJÄ ja sen ensimmäinen osa. Joka kohdistuu nimenomaan ruokaostoksiin, joihin meillä ja varmasti suurimmalla osalla muullakin menee monta sataa kuukaudessa.

 

RUOKAOSTOKSET;

Tähän kohtaan tulee useita juttuja, jotka huomasin säästökuukautemme aikana. Kuukaudesta oli muuten todella iso hyöty: kauppalaskut oli puolet pienempiä. Kitukuukauden ansiosta minun ei tarvinnutkaan kajota rahastooni tulevaa ulkomaanmatkaa varten, vaan sain säästettyä budjetin muuten.

Käytä kestokassia!

Meillä on aina isoilla kauppareissuilla mukana Ikean kestokassit. Ensinnäkin säästää muovipussin hinnan, ympäristö ei kuormitu ylimääräisillä muovipusseilla ja onhan se hemmetin paljon kätevämpää roudata 2-3 isoa kassia kuin triljoonaa pientä pussia.

Kilohinta

Vaikka tuote kuulostaisi todella halvalta, suosittelen aina vertaamaan toista pakkausta ja nimenomaan kilohintaa. Pienet pakkaukset on söppäniä, mutta lähes poikkeuksetta kalliimpia. Jos asut yksin, voi aina pakastaa osan jos ei tule käytettyä kaikkea.

Aletuotteet

Punaisten tarrojen tuotteet voi hyvin käyttää saman päivän kokkauksiin, tai pakastaa ja käyttää myöhemmin. Varsinkin lihatuotteissa tätä kannattaa hyödyntää. Monesti sunnuntaisin tai maanantaisin on aika paljon punaisten tarrojen tuotteita hyllyssä.

Kausituotteet

Kasvisten ja hedelmien hinta vaihtelee todella paljon sesongittain. Syksyisin jos haluat kesällä kasvavia tuotteita, on hinta huomattavasti korkeampi. Kesällä on ihanaa miten suomalaisia kasviksia löytyy about samalla hinnalla kuin ulkolaisia. Aikaisemmin miulle oli se ja sama syönkö suomalaista, vai ulkolaista, mutta nykyään valitsen mieluummin kotimaista ja paikallista mikäli mahdollista.

Suunnittele kauppalista -ja pysy siinä

Heräteostokset, voi heräteostokset. Monet tekee herätteitä vaatekaupoissa, mutta meille suurin pahe on ruokakaupan heräteostokset. Kivalta näyttävä kallis eksoottinen hedelmä (jonka monesti unohdan sitäpaitsi syödä), jännä lihakökkö tai joku uusi protskupatukka. Pienistä puroista kasvaa iso summa ja laskun loppusumma voi yllättää ei niin iloisesti.

Käy kerran viikossa isosti kaupassa ja nimenomaan sen listan kanssa. Silloin tällöin kauppareissut pitkin viikkoa altista heräteostoksille ja vie turhaa aikaa.

Suunnitelmallisuus, yksinkertaistaminen ja heräteostoksien vähentäminen oli kolme isointa asiaa joilla säästimme kitukuukautena monta sataa.

Tee itse ruokasi!

Laskin joskus, että jos kävisin työpaikkaruokalassa syömässä, siihen menisi yli 100e kuukaudessa. Joten kokkaa itse. Roiskeläppä tai mäkkiburgeri  voi kuulostaa halvalta, mutta syöt siitä kerran. Osta vaikka punaisen tarran jauheliha, extran wokkivihannekset ja makaronipussi. Iso satsi ruokaa josta riittää moneksi päiväksi.

Minimoi hävikki

Miulla on paha tapa, että innostun ostamaan liikaa hedelmiä, jotka unohtuu korin alle ja lopulta mätänee. Osta siis vain tarpeeseen, älä liikaa. Ylijäänyttä ruokaa voi myös hyödyntää seuraavan päivän ruokaan. Aamupalalta jäänyttä puuroa sämpylätaikinaan yms.

Halppis

Xtra, rainbow, pirkka. Niiltäkin löytyy monesta tuotteesta täysin vastaava kuin kalliimman genren valikoimasta. Kaikesta ei pidä paikkaansa, mutta monessa kyllä. Pakastekasviksista omat lempparit on Lidlin hernemaissipaprika ja wok-vihannekset.

rahansäästäminenruokakuluissa

Säästökuukauden aikana emme myöskään ostaneet ollenkaan leipää, vaan teimme sämpylöitä ja leipää itse. Mitään erikoisia hedelmiä ei ostettu, ei herkullista avokadoa eikä minitomaatteja. Kuukausi oli kaikenkaikkiaan aika opettavainenkin,vaikka loppuajasta rupesi jo kyrsimään. Pitää tehdä joskus toistekin ja kerätä vaikka ensi vuoden lomaa varten budjettia jo valmiiksi.

Huh kun innostuin! Mitä mieltä tälläisestä postaussarjasta? Voitte myös jakaa kommenttikenttään omat ruokasäästövinkkinne!

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / BLOGLOVINISSA / INSTAGRAMISSA

RAHAN SÄÄSTÖ KUUKAUSI!

Raha-asiat puhuttaa, kiinnostaa ja mietityttää monia. Viime aikoina muutamissakin blogeissa ollaan puhuttu rahasta. Kaikki sitä tarvitsee, kaikki sitä haluaa ja se nyt on vaan välttämätön pahakin. Aiheena se on myös yleensä aikamoinen tabu josta ei huudella vieraisiin pöytiin. Itseäni kiinnostaa talousasiat, mutta en ole niistä oikeastaan kirjoittanut aikaisemmin blogin puolella mitään. Nyt ajattelin tehdä poikkeuksen!

louisvuittonminipochetteazur

 

Päätettiin miehen kanssa pitää nyt maaliskuussa säästötalkoot ja tarkkailla mihin sitä rahaa oikeasti menee. Miulla on hankaluuksia asioiden hallinnassa joten avuksi otan wordin johon kirjoitan kaikki menot, sekä tulot.

Eniten menee tietenkin kiinteisiin kustannuksiin kuten asuntolainaan, vastikkeeseen ja Eetun hoitomaksuun, joihin ei myöskään voi vaikuttaa millään lailla. Suurin nipistysvara on heräte sekä ruokaostoksissa.

Kaupassa käydään aina ostoslistan kanssa isosti kerran viikossa, mutta silti unohduksia ja herätteitä nousee esiin. Varsinkin herkkuihin saa menemään ihan liikaa rahaa. Mikä a. paisuttaa jenkkakahvoja, b. köyhdyttää kukkaroa ja c. sokerihumalaöveri ja sitä seuraavana päivänä oleva sokerikrapula ei ole kovin kiva juttu.

money

Paheeni on kaikenmaailman merkkikirpputorit facebookissa sekä muut verkkokaupat. Joten vakiosivustot kieltolistalle ettei tule houkutuksia. Ennätin itseasiassa voittaa yhden trenssin huudon joka pitää tässä kuussa maksaa joten siitä soo soo miulle. Postissa on myös tulossa yksi huivi jonka tilasin jo viime kuussa.

Eetun lapsilisän osuudella saan hänelle ostaa vaatteita/muuta mikäli tarve tulee. Välikausikengät sekä kumpparit pitää ainakin hankkia, tosin Suomen keli kun on sellainen ettei ole varmuutta että tuleeko vielä tässä kuussa tarve. Lisäksi tässä kuussa on parit vaatekutsut, mutta tein päätöksen, että mikäli tilaan itselleni jotain, siihen kuluvan rahan hankin myymällä jotain entistä tavaraa pois.

Tämä kuukausi on myös siitä poikkeuksellinen, että nyt viikonloppuna tulee minireissu Etelä-Suomeen joka on meille koetinkivi. Bensaan kuluu rahaa ja monesti huoltsikoilta tulee ostettua kalliita turhuuksia kuten energiajuomaa. Nyt pitää vaan päättää jättää höpölöpöt pois.

rahaa

Miksi rahan säästö kuukausi? Haluan testata kuinka paljon saan kiristämällä säästöön ja summallekin miulle on jo tavoite mielessä joka tsemppaa eteenpäin. Olen merkinnyt kalenteriinkin 15.4 jolloin tilaan jotain iiiiihanaa. Toivottovasti sitä vaan on verkkokaupassa vielä silloin. Syön hattuni jos ei. Säästän kyllä muutenkin joka kuukausi, mutta innolla lähden testaamaan miten kuukausi menee.

Ei turhia shoppailuja, ei heräteostoksia ja myyn itse tavaroita eteenpäin.

Teettekö te rahan säästö talkoita silloin tällöin? Kiinnostaako teitä talousasiat?

ps. huvittavaa kun juuri pitäisi välttää ylimääräisiä kuluja, niin matkalla töihin miulta tipahti kengästä kantalappu joten popot pitää vielä suutarille.

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA