NEUVOLAKUULUMISET RV 26+1

Edellisellä neuvolakäynnillä vollotin alhaisen istukkasijainnin tiedon takia, tällä viikolla 26+ käynnillä oleminen oli lähinnä mittauksia ja kuulumisten vaihtoa.

Raskausviikkojen laskeminen on miun mielestä vieläkin niin weirdia, 26+ viikolla puhutaan jo 27.raskausviikosta ja niin edelleen. Laitankin jatkossa neuvola/raskausviikko postauksiin kuvauksen mitä milläkin viikolla tapahtuu.

27. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 26 viikosta ja 0 päivästä 26 viikkoon ja 6 päivään (26+0 – 26+6).
Sikiön paino: 900 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 22,5 cm
Koko pituus: 31 cm

Tämän viikon alussa sikiö on 24 viikkoa vanha. Aivoaallot ja aistit aktivoituvat ja aivopoimut aivojen pinnalla alkavat kehittyä asteittain. Sikiö alkaa reagoida kohdun ulkopuolelta tulevaan valoon. Selkäranka koostuu nyt 33 renkaasta, 150 nivelestä ja 1000 jänteestä! Seuraava kuukausi on sikiölle erittäin aktiivista aikaa, se kasvaa nopeasti ja lihoo.

Paino raskauden alusta +5,6kg (4,3kg)

Suluissa oleva on edellisestä neuvolasta painonnousu. Painoa oli edellisestä neuvolasta tullut 1,2kg.

Maha on ottanut viimeaikoina kunnon kasvuspurttia ja olo on aikamoinen muumimamma. Eetun odotusaikana vatsa kasvoi lähes koko ajan alakäyrällä, tässä raskaudessa kasvu noudattaa oppikirjaa ja ollaan ihan keskikäyrällä. Vaikka käyrät nyt on käyriä, enkä niitä sen ihmeemmin mieti niin kiva juttu kuitenkin.

Hemoglobiini oli hieman matalalla, mikä on kuulemma näillä raskausviikoilla yleistä. Neuvolatäti kysyi onko ollut väsynyttä oloa ja huvittavaa kun sanoin että ei ollenkaan – päin vastoin. Sitten kun töihin pääsin niin tuntui miten silmät vaan lupsuttaa ja loppupäivästä tuntui huimausta. Pahin huimaus mitä oli kolmisen viikkoa sitten matalan verenpaineen takia on onneksi (koputtaa puuta) menneen talven lumia. Silloin oli ihan kamalaa kun heikotti ja suihkussakin piti istua lattialla kun pelotti, että jalat lähtee alta. Verenpaine oli onneksi noussut ihan mittaustenkin mukaan.

Reissusta lähtien liitoskivut ja muut kolotukset ovat pahentuneet todella paljon. Harjoitussupistuksia on päivittäin ja olo todella inhottava välillä. Soitin eilen jo kerran äitipolillekin kun olo alkoi olla tosi ikävä, mutta kehoitettiin tyyliin ottamaan särkylääkettä ja jos ei helpota, tulemaan sitten näytille. Olin ensin ihan raivona ja meinasin postata suoraan angstikiukkupostauksen, mutta instaan sain useilta rohkaisevia viestejä, että on ihan normaalia joten ahdistus helpotti.

Kuunneltiin myös Myyn sykettä ja siellähän pieni kovasti pompotteli. Olen lukenut tytöillä olevan korkeamman sykkeen ja omalla kohdallani se ainakin pitää paikkansa. Muistelen nimittäin minimiehen sykkeen olevan matalampi masussa. Asento on bebellä pää alaspäin ja jotenkin viistottain sillä hetkellä hengaili. Potkuja tuntuu mukavasti päivittäin ja Eetukin on jo tuntenut siskonsa monottelut.

Lääkärineuvola on 2 viikon päästä missä katsotaan kohdunsuun tilannetta ja vissiin ultrataan. Peukut pystyyn ettei harjoitussupistukset ole aiheuttaneet mitään pehmehtymisiä…tulen sitten kirjoittelemaan miten kävi.

Kivaa keskiviikkoa <3

HUONO UUTINEN NEUVOLASSA

Tällä viikolla minulla oli kolmas neuvolakäynti raskausviikolla 23+1. Käynnillä itkeä pillitin ja tässä syy.

Rakenneultrassa kätilö kertoi, että minulle tulee ultra-aika raskausviikolla 33. Syynä kuulemma lapsen koon tarkistaminen, ettei sokeriarvot ole vaikuttaneet vauvan kasvuun.

Neuvolantäti luki kuitenkin asiakastiedoistani,että syynä ylimääräiselle ultralle on alhaalla oleva istukka. Kätilö ei maininnut halaistulla sanallakaan istukan sijainnin olevan alhaalla! Mikäli istukka pysyy alhaalla, alatiesynnytys ei ole mahdollinen. Olin todella, todella, TODELLA vihainen ja ihmeissäni siitä, että kätilö on jättänyt noin oleellisen tiedon meille kertomatta.

Miten kätilön ammattia harjoittava jättää kertomatta tiedon Äidille ja kirjoittaa tiedon vain potilastietoihin?! Säikähdin jotenkin todella paljon. Neuvolantäti kertoi, että hyvin suurella todennäköisyydella istukka voi lähteä nousemaan automaattisesti ylöspäin kohdun kasvaessa, mutta mitä jos ei? Onko se syy miksi kätilö ei tietoa minulle kertonut?

Eetun synnytys oli aivan ihana. Ihan kuin oppikirjasta ollut alatiesynnytys. Ajatus siitä, että joutuisin sektioon pelottaa ja ahdistaa…

Soitin äitipolille ja kerroin huoleni sekä sen, ettei kätilö kertonut puolikkaalla sanallakaan istukasta. Puhelimessa oli mukava kätilö, joka kertoi että noilla viikoilla alhaalla oleva istukka on hyvin yleinen ja ettei syytä huoleen ole. Tieto helpotti oloa, mutta ei silti täysin. Keskenmenon kokeneena reagoin varmasti voimakkaammin tälläisiin asioihin.

Muuten neuvola sujui hyvin. Verenpaineet oli matalat kuten edellisenä viikonloppuna olin mittarilla todennut. Välillä huimaa todella paljon, joinakin päivinä taasen ei yhtään. Kuunneltiin Myyn sykettä ja hienosti pomppaili. Potkaisi monta kertaa doplerin päätä,ääniä tarkkailtaessa. Onkohan temperamenttinen tytteli tulossa hihi. Keskusteltiin perheen voimavaroista ja mieskin sai pienimuotoisen terveystarkastuksen kun häneltä katsottiin verenpaine ja hemoglobiini.  Ihanaa miten Isit otetaan nykyisin enemmän huomioon neuvoloissa, Eetun aikana tuollaista ei ollutkaan.

Paino raskauden alusta +4,3kg (4kg)

Painonnousu sujuu myös maltilla mikä on tietysti positiivista. Paino oli itseasiassa vähemmän kuin mitä Eetun raskaudesta samoilla viikoilla. Suluissa oleva on edellisestä neuvolasta painonnousu. Silloin lisäksi lähtöpainokin oli pienempi, taisi tämä tyttö syödä silloin hieman enemmän herkkuja haha! Vaa’alla en käynyt neuvoloiden välissä kertaakaan, mikä on tälläiseltä ex-vaakaneurootikolta todella hyvin.

ps. Huomenna lähtee lentokone kohti Rodosta! Maanantai sekä keskiviikko aamuksi olen ajastanut postaukset valmiiksi, mutta muuten kannattaa seurailla instaa mikäli tahtoo meidän reissua seurailla. Aion ottaa loman lomana ja somettaa vähemmän, mutta ihan ilman instaa en voi olla. #instaaddict

Mutta apuva; Onko teillä ollut istukka alhaalla ja lähtenyt nousemaan itsestään ylös?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA