MITEN TEILLÄ NUKUTAAN?

Miten teillä nukutaan? Kysymys joka tulee jokaiselle vauva/lapsiperheelle tutuksi. Tässä siis hieman unikuulumisia, miten meillä nukutaan kun perheessä on 2 aikuista ja 2 lasta josta vauva on nyt 7-viikkoinen.

 

Synnytyssairaalasta asti vauva on nukkunut miun vieressä. Esikoisen aikana tehtiin alusta asti niin, että hänet nukutettiin pinnasänkyyn ja vasta jossain vaiheessa yötä siirsin hänet viekkuun. Perhepeti on sananakin jotenkin raivostuttava (älkää kysykö miksi, en edes tiedä) , mutta kyllä, meillä on perhepeti käytössä tavallaan. Tavallaan siksi, koska esikoinen 4-vee nukkuu omassa sängyssään omassa huoneessaan. Eetu tulee viereen vasta aamulla. Viime viikolla tosin oli myös aamuja, jolloin hän heräsi ja aloitti itsenäisesti leikit eikä tullut edes herättämään meitä. Tavallaan myös siksi, koska viime aikoina mies on nukkunut vierashuoneessa.

Kirjoitin raskausaikana postauksen, jossa pohdin mitä tulen tekemään toisen lapsen kanssa toisin. Nukkumisasia oli yksi asioista joita mietin. Päätimme jo silloin miehen kanssa, että mikäli tarve vaatii, hän nukkuu vierashuoneessa. Miehen uniongelma ja siitä johtuva väsymys ja kiukku on asia jota emme todellakaan kaipaa tähän arkeen.

Vauva nukkuu siis miun vieressä yöt. Pinnasänky on ollut eniten koristeena haha! Unipussi oli ehdoton Eetun ollessa vauva, mutta Miinalla pussia ei ole vielä ollut ollenkaan käytössä. Hän on joko viltin tai miun peiton alla.

Siirrän vauvan sänkyyn kun menen itse nukkumaan, eli n. 23.00 aikaan. Silloin hän syö. Siihen asti hän on joko nukahtanut unipesään tai sitten hengaillu sylissä välillä syöden.  Seuraavan kerran heräilee ehkä 2-4 aikoihin. Siitä eteenpäin vähän vaihtelee. En aina edes välttämättä katso kelloa kun lykkään vaan tissin suuhun kun öninä alkaa kuulumaan. Joskus on ollut vain pari yöherätystä! Ihan alussa, ensimmäisinä päivinä miulla oli kello soimassa 3 tunnin välein jotta pieni syö riittävän usein. Kun paino alkoi nousta niin vauhdikkaasti, neuvolasta sanottiin, että antaa mennä vaan lapsen tahtisesti. Muistan ennen ”lupaa” kun kerran unohdin laittaa 3 tunnin herätyksen päälle ja Miina heräsi syömään vasta joskus yli 3 tunnin jälkeen, säikähdin ihan hirmuisesti että mitä ihmettä.

2 kertaa on ollut vauvaklisee jossa äiti kantaa huutavaa lasta yöllä. Muistan kun toisella kerralla istuin sängyssä, vauva sylissä hyssytellen ja toivoin etten nukahda pystyyn ja tiputa vauvaa sängylle.

Päivärytmi ei pienokaisella ole vielä selkeä. Jossain vaiheessa oli niin, että hän valvoi n. 11.00 asti jolloin aloitti päiväunet n. 2-3 tuntia. Mutta sitten joinain päivinä valvoo siihen aikaan. Eli mitään selkeää päivärytmiä ei vielä ole. Minkäköhän ikäisenä rytmi alkaa muodostua?

Päiväunet bebe koisii yleensä unipesässä tai sylissä meidän ollessa sisällä. Mikäli ollaan pihalla, silloin toki vaunuissa. Rattaissa olen tasan kerran uskaltanut jättää ulos nukkumaan ja silloinkin kävin itkuhälyttimestä huolimatta kyttäämässä välillä onko kaikki ok. Monessa asiassa olen paljon arempi kuin esikoisessa, silloin ei pelottanut jättää vaunuissa ulos…

Saa nähdä miten tilanne muuttuu, kunhan vauva oppii liikkumaan. Tällä hetkellä tämä järjestely toimii ja on ihanaa nukkua pienen vieressä <3. Siirtymävaihetta pinnasänkyyn on varmaan kätevä harjoitella sitten niin, että laittaa vauvan nukkumaan miun viereen unipesässä. Silleen on tavallaan omassa osassaan, mutta kuitenkin vieressä.

Yleisesti ottaen yöt ovat menneet siis hyvin -paljon paremmin kuin odotin. Päivärytmi vielä kun tulisi, niin helpottaisi kovasti arjen suunnittelua. Sain lukijalta muuten toiveen kertoa, mitä se vauva-arki oikeasti on ja siitä tulen ehdottomasti kertomaan kunhan saan näppäimistön laulamaan.

Ja muuten, kirjoitin tämän postauksen luonnoksiin maanantaina niin juurikin maanantaiyönä Miina valvoi 2-4 aikoihin. Että juuri kun kirjoitin postaukseen että ”toistaiseksi yöt on mennyt hyvin” hah!

Minkä ikäiselle vauvalle teidän kohdalla on muodostunut rytmi? Miten teidän vauvat pikkuvauva-aikaan nukkuivat?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

unipesä ja viltti saatu