RASKAUS JA LIIKUNTA

Kuten olen kertonut, tässä odotuksessa liikkuminen on sujunut aika erilailla kuin esikoisesta. Esikoisessa treenasin läpi raskauden, torstaina vedin kunnon salitreenin ja maanantaina synnytin.Tässä kootusti alku,keski -ja loppuraskauden liikuntahommia omalla kohdallani.

Alkuraskauden liikunta oli kevyttä, keskiraskaudessa vielä kevyempää ja nyt loppuraskaudessa vieläkin kevyempää. Pyöräilin töihin plussasta aina toukokuun loppuun asti, joka toi paljon hyvää arkiaktiivisuutta kehiin. Loppuajasta pyöräily alkoi tuntua jo todella ikävältä ja aiheutti harjoitussupistuksia sekä kivistyksiä. Viimeisen työssäkäynti kuukauden kuljin autolla työmatkat.

Salikorttini loppui 20.6, viimeisen kuntosalitreenin kävin tekemässä 12.6. Lisäsin silloin instagramiin kuvan jossa tekstinä; Kyllä taitaa pikkuhiljaa viimeset salikuvat paksuna olla tässä. Viime viikolla en käyny kertaakaan,tänään ehkä 15 minsaa tosi kevyesti ja seki meni miten meni😣. No ruokkiksella voin sit syyä ja surffailla vauvanvaatteita. 

Paita Peak Performance / Housut Björn Borg*

*saatu blogin kautta

Toisaaltaan tuntuu hienolta kun kerrankin voi vaan ”olla”, mutta välillä tekee hitokseen mieli treenaamaan. Varsinkin kun kuuntelee musiikkia lenkillä ts. lyllerrän 20-minsaa kunnes lenkki pitää lopettaa kun pissa meinaa tulla housuun ja alkaa kivistämään. 

Loppuraskauden liikunta on ollut lähinnä hyötyliikuntaa ja kävelylenkkejä. Kun ei voi treenata kunnolla, jotenkin on ajautunut siihen, ettei viitsi edes treenata kevyesti. Kun pomppasin oravanpyörästä kesälomalle ja siitä suoraan mammalomalle, arkiaktiivisuus kasvoi itseasiassa todella paljon verrattuna vaikka kesäkuuhun. Kotona ollessa paikallaan istumista ei tule läheskään niin paljon kuin 8-tunnin toimistotyön aikana. Istuminen pitkiä aikoja ei myös tunnu enää hyvältä kun maha painaa.

Olen kokeillut pari kertaa pyöräillä, viimeksi muutama viikko sitten kun poljin yhteensä n. 4km. Ylämäkeen puuskutin kuin vanha veturi ja takaisin tulomatkalla vatsa alkoi mennä pinkeäksi ja pistellä. Fyysinen kunto hyvällä hapenottokyvyllä on kyllä heikentynyt paljon. Käsivarren haaberit ovat myös muisto vain.

On todella jännää ja mielenkiintoista sitten nähdä miten kroppa palautuu toisesta raskaudesta. Esikoisen synnytyksen jälkeen olin kyllä asian suhteen liiankin fanaattinen, kirjoitin notepadille ylös tyyliin joka aamuisen painon varmaan kuukauden ajalta jne…nyt näin 4-vuotta myöhemmin on ehkä sitä henkistä kasvuakin tullut sen verran, että en ole niin höselö asian suhteen.

Vertailin juuri esikoisen odotuksen ja tämän raskauden neuvolakortteja ja Eetun aikaan itseasiassa paino nousi enemmän kuin nyt. Vaikka silloin liikuin todella paljon enemmän. Nyt en näköjään ole ihan niin herkkupossu kuin esikoisen odotuksessa hihi.

Kuulokkeet saatu

Hyötyliikunnasta vielä sen verran, että liikuntaa olen buustannut näillä Sudio Vasa BLÅ langattomilla kuulokkeilla, jotka ovat niin kauniit että hymy tulee huulille jo niitä katsoessa <3. Monesti olen laittanut kotona pojat tekemään omiaan, pistänyt musat korviin ja laittanut imurin heilumaan. Musiikista saa hyvin siivousbuustiakin hihi. Toinen tärkeä asia hyötyliikunnassa on kunnolliset kengät; itsellä aktiivikäytössä 3 eri Niken lenkkarit ja nämä kuvassa olevat niistä useimmiten.

Eilen kävin lenkillä ja vedin kävelemällä korkeaa mäkeä edestakaisin. Toiveena jos se vaikka edistäisi synnytystä. Hitsiläinen oli ihana mäkitreeneillä edes tuolleen kevyesti pitkästä pitkästä aikaa <3. Porrastreenejähän tein viime syksynä aika aktiivisesti.

Miten omalla kohdallasi raskaus ja liikunta kombo toimi? Pystyitkö treenaamaan raskaudesta huolimatta?

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA

LIIKUNTASUUNNITELMA

Pahoinvointi alkaa väistyä pikkuhiljaa yksittäisiä päiviä lukuunottamatta (tänään töissä purjo kutitteli melkein kurkussa), mutta nyt nivuskipu tai joku ihme vaivaa oikean puolen jalkataivetta. Välillä kävelykin sattuu…olen yrittänyt venytellä, mutta toistaiseksi ei ole kovinkaan paljon auttanut.

Ajattelin kirjoittaa hieman ylös liikuntasuunnitelmaa, koska puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty vai miten se meni.

 

  1. Työmatkapyöräily. Vaikka tämä Suomen sää on keväisin aika hanurista, niin edelleen kuljen pyörällä niin pitkään kun vaan voin.
  2. Kuntosali ruokkiksella voinnin mukaan. Salitreeniin kaipaisin jotain parempaa suunnitelmaa, mutta toisaaltaan en halua määritellä liikaakaan vaan edetä voinnin mukaan. Raskauden aikana ajattelen treenin lähinnä ylläpitävänä ja kehoa huoltavana. Huomasin tammikuussa selän ja muun kropan kipuilevan enemmän kun en voinut käydä salilla. Kerran viikossa jalkapainotteista kuten prässiä, luistelukyykkyä ja sen sellaista, kerran viikossa käsipäivä ja hmm. Jalkaprässi on tuntunut nyt todella kivalta tehdä, siinä selkä säilyy oikeassa asennossa, toisinkuin kyykyssä jossa on isompi riski jotta liikerata menee pieleen. Joskus voisin tehdä salilla pelkän aerobisen crossarilla.
  3. Hölkkälenkki viikonloppuisin. Kävin eilenkin hölkkäämässä pienen lenkin auringonpaisteessa ja ai että teki gutaa! Spotify pauhasi korvissa, syke säilyi tasaisena ja koirakin käyttäytyi hyvin. Ainoa miinus kun pissahätä yllätti kesken lenkin ja piti äkkiä kirmata kotiin haha! #vainraskausjutut
  4. Jooga/pilates kerran viikossa. Kehonhuoltoon pitäisi kiinnittää enemmänkin huomiota, mutta jos nyt vaikka merkkaisin ihan kalenteriin tietylle/tietyille päiville ylös joko youtubesta tai ryhmäliikunnassa käyden kehonhuoltotunnilla.
  5. Lantionpohjatreenejä yritän myös tehdä säännöllisemmin.

 

Toivotaan, että jalkataive vai mikä onkaan kipuilu lähtee hellittämään ja voin liikkua edelleen suht ookoosti. Eetun raskauden aikaan posotin menemään hirmuisella draivilla, tuntuu ihan löhnäkkeeltä mitä vertaa siihen aikaan hehe. Voinnin mukaan ilman stressiä, aktiivista arkea kuitenkin ylläpitäen.

 

Jos tulee mieleen vinkkejä keskiraskauden liikuntaan/johonkin jolla saisi helpotettua tuota liitoskipua vai mikä onkaan otan vinkkejä mieluusti vastaan 🙂

 

Oikein kivaa maanantaita <3.