Imetys -nämä asiat yllätti

Esikoista imetin viikkoa vaille vuoden.Tissin lisäksi hän söi tarvittaessa pulloa moitteetta alusta asti. Toinen vauva ei ole koskaan syönyt tuttipulloa, vaan ravinto tulee tissimaidosta sekä nykyisin myös kiinteästä ruuasta. Imetykseen liittyy paljon asioita joista ei etukäteen kerrottu ja esikoisen imetysaikana olin varsinkin että wtf ; eikö se olekaan sitä, että tissi suuhun ja thäts it?   Nämä asiat yllätti imetyksessä toisen lapsen kohdalla;

Maidon ruiskuaminen ja tissien täyttyminen.

Eetun kohdalla en ollut näin maitoisa jos voi sanoa. Kohta 8-kuukautta buubsihommia takana ja vieläkin välillä ruiskuaa ja paidasta tulee maito läpi. Ja se kipu kun tissit on pinkeänä. En muistanut sen tekevän niin kipeää jos maitoa täyttyy liikaa. Onneksi överitäyttyminen on laantunut mitä se ensimmäiset kuukaudet oli, mutta varsinkin jos syön herkkuja liikaa, niin tisseistä tulee maitopommi.

Olen imettänyt julkisesti

Odotusaikana googlettelin kaikenmaailman imetyssuojia,liinoja ja liibalaabaa,mutta mitään en hankkinut. Harso tai normaali käyttöhuivi on ollut riittävä suoja. Tai ihan käsi tissin päällä. Olen imettänyt mm.linja-autossa,parkkipaikalla ja prisman leikkipaikalla. Esikoisen aikana julki-imetin ainoastaan kaksi kertaa ulkomailla; eli aika iso ero edelliseen vauvavuoteen.

Miten paljon oma ruoka vaikuttaa maitoon

Esikoisen kohdalta muistin, etten voinut syödä alussa suklaata isoja määriä. Punajuuri, kaali, mausteiset ruuat, suklaa (sekä kaakao esim. mokkapaloissa) ja ruisleipä kävi neidin mahaan alussa. Outoa, että syöty ruoka vaikuttaa niin paljon. Nykyisinkin liian mausteinen ruoka on no no. Huomasin myös neidin suuttuneen kun söin mustapapu-kikhernetäytteisiä tortilloja. Onneksi suklaata ja ruisleipää voin nykyisin syödä normaalisti!

Että se voikin mennä ilman suurempia ongelmia

Muistan miten perseestä imetys aluksi oli esikoisen aikana. Imetysasentojen hakeminen oli hankalaa ja alussa piti syöttää vain kyljellään makaamalla. Hartiat, selkä ja koko akka oli niiiin jumissa ja kipeä. Miinan aikana alusta asti olen onnistunut imettämään ihan istualteen, seisaaltaan, kävellessä ym. Kyljellään syötän ainoastaan yöunille laittaessa ja yön aikana.  Eetun aikana imuotekin oli muistaakseen hankalaa jonkinaikaa ja piti pelleillä hetki rintakumien kanssa. Hermot meni niihin totaalisesti ja heitin ne hiiteen. Nyt mitään hilavitkuttimia ei ole tarvinnut hankkia. Esikoisen aikana tein imetyksen suhteen välitavotteita; ensin 3-kuukautta, sitten 6-kuukautta. Puolen vuoden jälkeen homma alkoi mennä helpommin ja lopetin välitavotteiden tekemisen. Esikoisen kohdalla rintaraivareita oli myös paljon useammin.

Miten sitovaa se on 

Totaalisesti sitovampaa kuin esikoisen aikaan, koska Miina ei syö edelleenkään tuttipulloa –olen jo tosin heittänyt hanskat tiskiin sen asian suhteen.

Miten tärkeää se on

Tissi on vaan niin tärkeä ja pop neidille. Sillä saa rauhoitettua lähes tilanteen kuin tilanteen.

Imetystä takana kohta 8-kuukautta ja ajatuksena jatkaa ainakin sinne vuoden ikään asti. Takarajaa omalle imetykselle pidän 2-vuotta.

 

Vaatetusongelmat

Imetys rajoittaa omaa vaatetusta aika paljon. Poolokaulukset tai muuten liian hankalat paidat on no no. Varmaankin poltan roviolla kaikki imetysliivit sen jälkeen kun nekin on niin kurppaisia. Jotenkin ei kehtaa panostaa kalliisiin ja hienoihin liiveihin kun käyttöaika on niin lyhyt. Välillä olen käyttänyt normirintsikoita, mutta niin paljon hankalampi kaivaa niissä hinkki esiin. Ikävä sitä kun voi vaan ottaa minkä tahansa vaatteen kaapista, ilman että pitää miettiä: mitenköhän tässä voi imettää. Joo ei maailman isoin ongelma, mutta otti kupoliin niin suunnattomasti kun yritin surffailla netistä itselleni jotain kivoja kesämekkoja ja tyyliin kaikkien kohdalla: ei pysty, imetys on liian hankalaa tossa. Mur.

Mitkä asiat yllätti imetyksessä omalla kohdallasi?

Lue myös: Imetätkö sie? (kirjoitettu esikoisen aikaan)

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA