HENKINEN HYVINVOINTI SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

Raskauden aikana välillä päässäni maalasin kauhukuvia siitä, että entä jos sairastun raskauden jälkeisen masennukseen. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö kun oli ennen raskautta ja alkuraskaudesta voimakkaasti läsnä. Neuvolasta kerrottiin, että baby blues tai raskauden jälkeinen masennus puhkeaa yleensä n. viikon sisään synnytyksestä. Baby blues ja itkuisuus johtuu kuulemma hormoneita. Ihan kuin niistä mokomista ei olisi muutenkin paljon vaivaa. No mites kävi omalla kohdallani? Koinko baby bluesta tai masennusta?

Hallelujaa ja uunasanktaa voin rehellisesti sanoa, että tällä hetkellä -ja heti synnytyksen jälkeenkin voin oikein hyvin. Olen asiasta todella positiivisesti yllättynyt. Ahdistukseen raskausaikana söin lääkkeitä lääkärin luvalla ensimmäiset 3kk, sen jälkeen ajoin lääkkeen alas ja sen jälkeen olen joutunut ottamaan ainoastaan kerran lääkkeellistä apua.

Sitä ei vielä voi tietää miten henkinen hyvinvointi tästä eteenpäin menee, mutta tällä hetkellä ollaan tyynillä vesillä ja olen aika todella onnellinen.

Synnytyksen jälkeen ainoa isompi ahdistus oli kun kävin ensimmäistä kertaa kaupungilla ja oli niin paljon ihmisiä. Se fiilis kun olet ollut 3-viikkoa  tietynlaisessa kuplassa ja sitten oletkin tilassa, jossa on ympärillä runsaasti muitakin ihmisiä. Käytiin pikaisesti keskustassa koko perheen kanssa ja sen jälkeen Prismassa. Jotenkin kun jännitti koko ajan, että milloin vauva rupeaa huutamaan. Myy heräsi onneksi vasta Prismassa ja lähdin sitten kaupasta pois vauvan kanssa ja pojat jäi tekemään ostokset loppuun. Perjantai-päivä ja Prisma, voin kertoa että oli nimittäin ihmisiä.

Olen onnellinen siitä, että vointini on hyvä. Näen värit väreinä enkä mustavalkoisena kuten huonolla tuurilla olisi voinut käydä.

Viikon sisään synnytyksestä miulla tuli kuitenkin jonkinverran hormoni-itkuja vaikka mitään baby bluesta ei ollutkaan. Otin caseja ylös ja tässä pari esimerkkiä loppukevennykseksi;

Hormoni-itkut kun…

Esikoinen osasi oma-alotteisesti vaihtaa vessaan uuden vessapaperirullan.

Soitin kysyäkseni äidinmaidon luovutuksesta ja puhelimessa oli todella töykeä nainen.

Sain ystävältäni Myylle ihanan kortin ja lahjakortin postissa.

Myyn tulevat kummit vei esikoisen lasten ulkoilmatapahtumaan.

Myy katsoi vaan niin söpösti minua silmiin.

Olisi mielenkiintoista kuulla teidän kokemuksia synnytyksen jälkeisestä henkisestä hyvinvoinnista. Koitko baby bluesin tai raskauden jälkeisen masennuksen? Kuinka pitkään se kesti ja miten pääsit asiasta yli?

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA