Entä jos syy onkin ADD?

Kello oli jo puoli yksitoista, mutta olin vieläkin yökkärissä. Olohuone oli pommin jäljiltä, keittiössä astiat siellä täällä ja bongailin taas jälleen tavaroita sieltä, missä niiden ei olisi pitänyt olla. Miten voi olla niin vaikeaa olla siisti?! Miksi muille arkipäivän asiat tuntuu olevan pala kakkua ja miulle se on välillä kuin perkele tarpoisi tervassa.

Lapsena olin ihan ”normaali”, saatoin jumittaa miulle mieluisiin juttuihin todella intensiivisesti kuten vaikka lukemaan. Silloin en kuullut enkä nähnyt mitään. Tavarat oli kuitenkin usein hukassa ja kirjaston kirjat myöhässä.

Jossain vaiheessa, olisikohan ollut yläkoulussa tai amiksessa monet rupesi kyselemään ”onko siulla joku ad/hd?” Kälätin, pälätin ja sairastin joidenkin mielestä kroonista puheripulia. Pari vuotta sitten kävin psykologin tutkimusselvittelyssä joka sisälsi kaksi tapaamista ja isän haastattelun puhelimitse. Tehtiin Pai persoonallisuuden arviointia varten sekä tarkkaavaisuustehtäviä.

”Viitteitä ADHD-oireistoon löytyy” Vuorovaikutuksessa on motorisesti levoton. Puhe on runsasta ja paikoin poukkoilevaa. ” Ote psykologin kirjoittamasta sairauskertomuksesta.

Tuon jälkeen kävin erikoislääkärin kanssa juttelemassa, joka sanoi kuitenkin että ADHD potilailla keskittymisongelmia on jo lapsena. Työterveyslääkärin kautta miulle diagnosoitiin yleistynyt ahdistuneisuushäiriö johon määrättiin ylläpitävä lääke. Kyseinen lääke auttoi paljon keskittymisongelmaan – ADHD potilailla se lääke kuulemma vain lisää levottomuutta, joten se oli myös merkittävä tekijä tuohon ahdistuneisuushäiriö juttuun.

Mutta. Vaikka syön edelleen lääkettä pienellä annoksella, niin se ei ole missään vaiheessa vienyt läheskään kaikkia arkipäivän ongelmia…kävin lukemassa artikkelin jossa ADD oireita oli nämä:

1. Alisuoriutumisen tunne. Menestyksestä huolimatta voi olla tunne siitä, ettei pysty hyödyntämään luontaisia kykyjään.

2. Jatkuva vitkastelu ja aloittamisen vaikeus. Uuden tehtävän aloittaminen aiheuttaa ahdistusta, ja aloittamista pitää lykätä. Lykkääminen taas lisää ahdistusta. Tekemisen aloittaminen on vaikeaa, etenkin jos se liittyy epämieluisaan aiheeseen.

3. Taipumus vaipua omiin ajatuksiin kesken kaiken. Ajatusten harhailu ei ole tahallista ja liittyy myös taipumukseen ylikeskittyä niihin asioihin, jotka taas kiinnostavat.

4. Taipumus sanoa, mitä mieleen juolahtaa riippumatta siitä, onko hetki oikea.

5. Puutteellinen kyky arvioida omaa toimintaa. ADD-ihmiset eivät hahmota tarkasti, miten heidän käytöksensä vaikuttaa muihin ihmisiin.

6. Loputon huolestuneisuus. Taipumus etsimällä etsiä huolen aiheita ja toisaalta olla piittaamatta todellisista vaaroista.

7. Vaikeus toimia arjessa järjestelmällisesti. Jokapäiväiset asiat voivat kaatua päälle, kun kukaan muu, kuten koulu tai vanhemmat, ei ole hoitamassa niitä.

Olisi jotenkin ihanaa tietää etten ole laiska, tyhmä ja saamaton ihan vaan kun olen Tiina vaan. Sille olisi joku syy oikeasti. Ihmiset on erilaisia tottakai ja tykkään monesta omasta piirteestäni kuten sosiaalisuudesta jne, mutta välillä mietin olisiko elämä jotenkin helpompaa toisenlaisena. Jos pystyisin olemaan sellainen saakelin fengshui lalalaa rauhallinen, järjestelmällinen ja kaikki olisi niin tiptop että terve. Vai onko kaikki vaan osa miun temperamenttia? Entä jos syy onkin ADD miksi olen tälläinen? Haluan laittaa asiaa eteenpäin ja selvittää tämän.

 

Onko siulla aikuisiän ADD? Tai yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja kärsit noista samoista jutuista?

 

Lue myös:

Diagnoosi

Elämä ahdistuneisuushäiriön kanssa

Voi kun itsestänsä lomaa ottaa voisi

 

SEURAA MAMAA FACEBOOKISSA / INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA